0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Niet verspillen maar slim verwerken

Voedselafval is te waardevol voor de vuilnisbelt

Jaarlijks wordt een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel verspild. Hoe kunnen horeca- en cateringbedrijven zinvol gebruik maken van waardevolle voedselresten?

 

Levensmiddelen zijn te waardevol om gewoon op de vuilnisbelt te belanden en weg te rotten. Het energiegehalte van niet gebruikt voedsel is groot en moet zinvol worden benut. Het is niet alleen ecologisch en moreel verwerpelijk, ook vanuit economisch oogpunt heeft voedselverspilling geen enkele zin. Want overal waar voedsel wordt weggegooid, wordt verlies geleden. Thuis, in de detailhandel, in 'foodhallen', in restaurants, cafés, hotels - in het complete 'Food and Beverage' bereik.

 

Eten is een levensbehoefte en eten is leuk! Statistieken laten echter zien dat vooral de geïndustrialiseerde en de ontwikkelingslanden verkwistend met voedsel omgaan. In totaal wordt jaarlijks 670 resp. 630 miljoen ton levensmiddelen door deze landen verspild. Wereldwijd gaat het om 1,3 miljard ton. Voluit geschreven: 1.300.000.000. Een onvoorstelbare hoeveelheid waarvoor hulpbronnen als water en energie in de vorm van stroom, verwarming en licht zijn gebruikt om ze te produceren. En waarvoor? Als ze tenslotte toch alleen maar voor de vuilnisbak zijn geproduceerd, onnodig de uitstoot van broeikasgassen hebben verhoogd en de opwarming van de aarde en de klimaatverandering hebben versneld.

Wat is voedselverspilling?

Volgens informatie van de 'Food and Agriculture Organisation' van de Verenigde Naties is er sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. In de horeca zien we daar dagelijks veel voorbeelden van:

 

Verse producten die afwijken van hun 'normale' vorm, grootte en kleur worden in de grootkeukens vaak uitgesorteerd

 

Levensmiddelen die de minimum houdbaarheidsdatum hebben bereikt of overschreden, worden weggegooid

 

Grote hoeveelheden gezonde, eetbare levensmiddelen blijven ongebruikt en worden door horecabedrijven zoals restaurants en cafés weggegooid

 

Wist u dat levensmiddelen voor de bereiding van maaltijden de op één na grootste kostenpost zijn van restaurants en cateringbedrijven? Dus waarom zouden we niet voldoende redenen hebben om goede afvalverwerking in restaurants in te voeren en de kosten van voedselverspilling te reduceren?

 

Een complete oplossing voor voedselafval van MEIKO

Elke schakel in de voedselketen moet bijdragen aan het minimaliseren van voedselverspilling. MEIKO heeft zich ten doel gesteld een pionier te zijn bij deze ommekeer. Het bedrijf biedt een verwerkingssysteem voor keukenafval en voedselresten dat bestaat uit vacuüm- en pompsystemen, vermaalsystemen, ontwateringssystemen, invoerstations voor alle mogelijke volume- en ruimtebehoeften, tankoplossingen in alle denkbare maatwerkuitvoeringen en open afvoersystemen zonder opslagtank.

 

En dat is nog niet alles. Het systeem heeft zichzelf bewezen in termen van economie, ecologie en organisatie. Grand Hyatt Singapore, met een team onder leiding van Executive Chef Lucas Glanville, gebruikt het systeem om "een berg voedselafval van stortafval om te zetten in tuinmest". Lucas Glanville: "Dankzij het nieuwe systeem hoeven we voedselafval niet meer handmatig door het hotel te transporteren. Dat komt vooral de hygiëne ten goede."

 

 R Biedecologie
Vaatwastechnologie met ingebouwde duurzaamheid

Vaatwastechnologie met ingebouwde duurzaamheid

"Daarnaast hebben we minder afvalbakken en vooral minder rolcontainers nodig. Hierdoor is ook de schade die deze achter het hotel hebben veroorzaakt aanzienlijk verminderd. Het systeem heeft bovendien onze medewerkers veel productiever gemaakt: we hoeven nu bijvoorbeeld niet meer zoveel tijd te besteden aan het desinfecteren van de rolcontainers. Jaarlijks houden we 400 ton voedselafval buiten de stortplaats. Ik denk dat dit is wat alle hotels en chefs zouden moeten doen".

 

Voedselafval slim gebruiken in plaats van verspillen

Met deze oplossing.....

  • worden voedselresten en keukenafval direct vermalen
  • wordt de onhygiënische omgang met levensmiddelen vermeden
  • wordt voedselafval intelligent behandeld en in biogas omgezet
  • wordt uit het afvalmengsel pathogeenvrije organische meststof gemaakt
  • wordt het gebruik van vuiniszakken gereduceerd

In de Food & Beverage sector wordt vaak niet goed met voedsel omgegaan. Het is een feit dat we gewoon niet kunnen negeren. Als voedsel wordt verspild, worden waardevolle grondstoffen en geld verkwist. Maar er zijn mogelijkheden om de dagelijkse praktijk in de horeca te veranderen en de hoeveelheid afval te reduceren - een slim systeem voor de verwerking van voedselafval in restaurantkeukens is een stap in de goede richting. 

Meer informatie over het MEIKO systeem voor de verwerking van voedselafval vindt u op hier.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie