0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Herbruikbare bekers wassen

Twee bedrijven laten zien hoe het moet - met vaatwastechniek van MEIKO

Mehrwegbecher werden in Meiko Maschine gespült

Wegwerpartikelen zijn niet meer van deze tijd. Om plastic afval te voorkomen en het milieu te beschermen, kiezen organisatoren van grote evenementen steeds vaker voor herbruikbare bekers in plaats van wegwerpbekers. In dit artikel leest u welke mogelijkheden er zijn op het gebied van het managen van herbruikbaar materiaal en hoe de juiste vaatwastechniek daarbij helpt.


Meer informatie over het onderwerp plastic kunt u lezen in de artikelen:
“Het probleem plastic” waarin tal van feiten en cijfers staan over een wereld waaruit plastic niet meer lijkt weg te denken, inclusief de gevolgen van plastic afval voor mens, dier en milieu
“Zo vermijden we plastic afval” met negen tips om in het dagelijks leven minder plastic afval te produceren

Bekijk ook:
MEIKO's duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies


De EU stelt een verbod in op wegwerpplastic

Onderweg naar kantoor nog even snel een kop koffie drinken. Een luxe die duizenden mensen zichzelf dagelijks gunnen. Coffee-to-go is trendy, maar zorgt voor plastic afval en is slecht voor het milieu. Alleen al in Berlijn gaan er elk uur ongeveer 20.000 wegwerpbekers over de toonbanken. Omgerekend zijn dat meer dan 170 miljoen bekers per jaar. In andere metropolen zoals Parijs, Milaan, Zürich of Amsterdam zijn deze cijfers vergelijkbaar.

Om de productie en het gebruik van plastic wegwerpartikelen te verminderen, heeft de Europese Unie (EU) een nieuwe richtlijn aangenomen. Vanaf 2021 mogen bepaalde plastic wegwerpartikelen niet meer worden verkocht. Het gaat om artikelen die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt van kunststof of polystyreen (piepschuim) en in het algemeen alleen zijn bedoeld voor eenmalig of kortdurend gebruik. Naast koffiebekers behoren hiertoe ook plastic borden en bestek, rietjes, staafjes voor het vasthouden van ballonnen, wattenstaafjes, etensverpakkingen van piepschuim en nog veel meer.

Problematische alternatieven voor wegwerpplastic

Het aangekondigde verbod op wegwerpplastic zorgt ervoor dat er steeds meer ongebruikelijke materialen en nieuwe processen op de markt worden gebracht. Coffee-to-go-bekers worden bijvoorbeeld gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals bamboe, palmblad, bagasse (product dat ontstaat uit de verwerking van suikerriet) of maïs met het doel het geweten van de consument te sussen wat het milieu betreft.

Bij nader inzien kleven er aan deze zogenaamd ecologische alternatieven grote nadelen. Een daarvan is dat bekers die gemaakt zijn van bamboe meestal melamine bevatten. Deze synthetische hars dient als kleefstof om de plantvezels bij elkaar te houden. Het probleem is dat er bij temperaturen boven de 70 graden formaldehyde vrijkomt, dat schadelijk is voor de gezondheid en waarvan wordt vermoed dat het kanker veroorzaakt. Bovendien kunnen deze bekers niet worden gerecycled.

De schoonste oplossing: herbruikbaar in plaats van wegwerp

Maar hoe kunnen we plastic afval efficiënt vermijden? Dat kan alleen als we twee dingen combineren. Aan de ene kant moeten we, waar mogelijk, consequent afzien van het gebruik van plastic producten. En aan de andere kant moeten we, waar nodig, deze plastic producten zo vaak mogelijk hergebruiken. Met andere woorden: gebruik herbruikbaar materiaal in plaats van wegwerpmateriaal!

cup&more (D): mobiel wassen op tal van evenementen

Een M-iQ-bandtransportmachine van Meiko, geïnstalleerd op een oplegger
Michael Andresen ontwikkelde een mobiele oplossing voor het reinigen van grote hoeveelheden vaatwerk: een M-iQ van Meiko op een vrachtwagen

Hoe dat in zijn werk gaat, laat Michael Andresen, oprichter van cup&more – Andresen Mehrweglogistik, zien. De innovatieve ondernemer uit Bad Segeberg installeerde jaren geleden een professionele M-iQ vaatwasmachine van MEIKO op een oplegger. Het team van Andresen toert door heel Europa met deze “mobiele reinigingsunit” en staat o.a. op Wacken Open Air, een van de grootste heavy metal festivals ter wereld.

Ook bij het WK voetbal van 2006 in Stuttgart reinigde cup&more met de M-iQ rond de 1,5 miljoen herbruikbare bekers. En op de kerstmarkt in Dresden een miljoen bekers.

Dat het bedrijfsmodel van Michael Andresen zo succesvol is, is enerzijds te danken aan de flexibiliteit van Andresen, anderzijds aan de enorme breedte van zijn aanbod. Bei cup&more kunnen herbruikbare bekers zowel worden gehuurd als gekocht en de bekers kunnen indien gewenst individueel worden bedrukt. En daar komt dan ook nog de flexibele spoelservice ter plaatse bij.

Ook voor vaste klanten, zoals bakkerijen en cafés, heeft Michael Andresen een oplossing: de gebruikte to-go-bekers worden ter plaatse opgehaald, in een spoelcentrum gereinigd en van daaruit herverdeeld. Om deze cyclus goed te laten verlopen, heeft de ondernemer zijn eigen software laten ontwikkelen voor een intelligent statiegeldsysteem.

CupStack (NL): herbruikbare bekers op een verstandige manier managen

Ook Mirza van Meerwijk, Gawein Hamers en Jeffrey Hooi zijn met hun bedrijf CupStack op weg om aan het idee van herbruikbare materialen te werken (video). De drie Nederlanders bieden het complete all-round zorgeloos-pakket voor organisatoren van grote evenementen, van advies en logistiek tot coördinatie, reiniging en opslag van harde plastic bekers. Daarbij gaan de ondernemers ook voor vaatwastechniek van Meiko.

Mirza van Meerwijk is overtuigd van de prestaties van de bandtransportmachine M-iQ (video): “We hebben onze personeelskosten met 50 procent verlaagd omdat we de M-iQ nu rechtstreeks beladen en semi-automatisch uitladen.” Bovendien zijn de ondernemers enthousiast over het wasresultaat (ongeveer 10.000 bekers per uur) en de uitstekende droging van de bekers.

Mirza van Meerwijk (l.), Jeffrey Hooi en Gawein Hamers (r.) bieden met hun bedrijf CupStack innovatieve herbruikbare oplossingen voor de cateringbranche.
Mirza van Meerwijk (l.), Jeffrey Hooi en Gawein Hamers (r.) bieden met hun bedrijf CupStack innovatieve herbruikbare oplossingen voor de cateringbranche. Dankzij de M-iQ van Meiko kunnen ze tot wel 10.000 bekers per uur wassen.

Beslissend: de juiste vaatwastechniek

Herbruikbare bekers zijn meestal gemaakt van stevig polypropyleen. Hoewel het hierbij ook om een kunststof gaat, zijn de gevolgen voor het milieu dankzij de lange gebruiksduur veel geringer dan bij het gebruik van wegwerpbekers. Bovendien kunnen deze bekers volledig worden gerecycled. Voorwaarde voor een goed functionerend systeem voor herbruikbare bekers is de juiste vaatwastechniek. Voor een optimaal en efficiënt proces moeten de bekers snel en grondig worden gereinigd én gedroogd. Dit is alleen mogelijk met een professionele vaatwasmachine in combinatie met reinigingsmiddelen die op dit type vaatwerk zijn afgestemd.

Stap nu over van een wegwerpsysteem naar een herbruikbaar systeem

Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan de bescherming van het milieu. Volgens de Duitse Umwelthilfe (DUH) zou er alleen al in Duitsland ongeveer 31.000 ton minder afval per jaar zijn als er geen coffee-to-go bekers meer worden gebruikt. Het is bijna niet voor te stellen hoe hoog dat getal zou zijn als een dergelijke wegwerpbeker wereldwijd zou worden verbannen.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie