0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Handmatige vs. machinale behandeling

In geval van bedpannen

Hoe meer arbeidsstappen er handmatig worden uitgevoerd, hoe groter het risico op besmetting met ziektekiemen is. Van het transport en het ledigen van de bedpan tot aan de opslag: Alles spreekt voor de machinale behandeling van bedpannen door reinigings- en desinfectieapparaten gedurende het gehele behandelingsproces. Leest u het zelf maar.

Reinigings- en desinfectieapparaten zijn niet meer weg te denken uit de vuile spoelruimtes van ziekenhuizen en verpleeghuizen over de hele wereld. De commissie voor ziekenhuishygiëne en infectiepreventie (KRINKO) van het Duitse Robert Koch Instituut (RKI, het Duitse RIVM) geeft een duidelijk antwoord op de vraag of ze “luxeˮ of een noodzaak vertegenwoordigen:

“Voor de behandeling van zorghulpmiddelen hebben reinigings- en desinfectieapparaten veruit de voorkeur boven een handmatige behandeling, voornamelijk vanwege procesveiligheid (gevalideerde en regelmatig gecontroleerde procedure), de arbeidsverlichting en de bescherming van het personeel.ˮ

In het Canadese Québec heeft het “Agence d'évaluation des technologies et des modes d'intervention en santéˮ (AETMIS) een vergelijkende analyse van de verschillende manieren van het behandelen van bedpannen vastgelegd:

“Het handmatig behandelen van bedpannen zou verboden moeten worden omdat dit een hoog infectierisico met zich meebrengt: Het verplegend personeel zou geen volle bedpannen in gootstenen of toiletten mogen legen, of sproeiers mogen gebruiken om ze af te spoelen!ˮ

De Spaulding-classificatie:
De in de jaren '60 door Earle H. Spaulding opgestelde classificatie van kritische, semi-kritische en niet-kritische medische hulpmiddelen beschouwt de bedpan als een niet-kritisch medisch hulpmiddel. Omdat er echter een mogelijkheid bestaat dat de bedpan in contact komt met niet-intacte huid of slijmvliezen, kan de bedpan ook als semi-kritisch worden geclassificeerd. Dan schrijft de Spaulding-lijst voor dat er na de reiniging nog een desinfectie, en beter nog, een sterilisatie, dient plaats te vinden.

Risico op besmetting – een directe vergelijking

Het risico op een besmetting bestaat gedurende het gehele behandelingsproces: Vanaf het transport en het ledigen van de bedpan tot aan de opslag. Hoe meer stappen handmatig worden uitgevoerd, hoe hoger het risico is.

Risico's: contaminatie van de handen van het personeel via spatten en druppels (aerosolen) en omgevingscontaminatie in de spoelkeuken via spatten (uitstortunit, wanden, vloer)

Veilig: verhoogde veiligheid door minimaal tot zelfs geen contact met besmette zorghulpmiddelen

Christine Lobè, die de bovengenoemde analyse van de verschillende behandelingen van bedpannen in 2009 uitvoerde, concludeerde in de samenvatting van haar evaluatie van de vakliteratuur bovendien het volgende:

“Het risico op spatten ligt op de loer als bedpannen handmatig worden geleegd voordat ze in een reinigings- en desinfectieapparaat worden geplaatst. De besmette druppels vormen een risico op besmetting voor het personeel en de werkomgeving.ˮ

Maar dat is niet het geval met een reinigings- en desinfectieapparaat van MEIKO! De inhoud wordt automatisch en hygiënisch veilig geleegd in het apparaat wanneer de deur van het apparaat is gesloten. Dit is erg belangrijk. Menselijke uitwerpselen bevatten immers het meest besmettelijke materiaal. Dit betekent dat deze met maximale aandacht en veiligheid moeten worden verwijderd.

“Hoewel bij nieuwere apparaten de bedpannen niet meer met de hand hoeven te worden geleegd, bestaat er nog steeds een risico op besmetting voor het personeel als er tijdens het transport van de bedpan (van de patiëntenkamers naar de vuile spoelruimte) uitwerpselen in de gangen worden gemorst. Hetzelfde risico bestaat bij het gebruik van vermalers.ˮ

Zelfs dit gevaar kan MEIKO verminderen – met reinigings- en desinfectieapparaten speciaal voor isolatiekamers en intensive care-afdelingen. Het apparaat wordt direct boven het toilet in de patiëntenkamer geïnstalleerd waardoor het de verspreiding van ziektekiemen voorkomt.

De voordelen van machinale behandeling – in één oogopslag

Een machinaal reinigings- en desinfectieproces heeft het voordeel dat desinfectie plaatsvindt in een gesloten systeem – met een druk op de knop, via een thermisch proces, met een instelbare A0-waarde (60 tot 3000) en korte procestijden.

Besmettingsrisico's worden zoveel mogelijk geminimaliseerd, aangezien het ledigen, reinigen, desinfecteren en drogen volledig automatisch verloopt.

De reinigings- en desinfectieapparaten van MEIKO zorgen onder andere door de volgende functies voor een hoge hygiënestandaard:

  • Het openen van de deur via een automatisch infraroodbesturingssysteem of met een voetschakelaar voorkomt besmetting via de handen
  • Het apparaat kan in de wand van patiëntenkamers of natte ruimtes worden ingebouwd met het oog op korte afstanden zodat de kans op overdracht van ziekteverwekkers vermindert
  • Grote knoppen, duidelijke symbolen en informatie in platte tekst minimaliseren gebruikersfouten

Het resultaat:

  • hogere behandelingsveiligheid voor de patiënt
  • toegenomen arbeidsveiligheid voor het personeel

Hoe moet het hygiënemanagement van zorghulpmiddelen eruitzien in de omgang met Clostridium difficile (tegenwoordig Clostridioides difficile genoemd)?
Welke voordelen heeft de behandeling in een reinigings- en desinfectieapparaat van MEIKO?
Lees alles over deze en andere factoren in het whitepaper.

>> Download het nu hier!


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie