0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Clostridium difficile

Hygiënebeheer bij zorghulpmiddelen

 Golf van water

Clostridium difficile, tegenwoordig op aanbeveling van het RKI clostridioides difficile genoemd, kortweg C. difficile, is zeer besmettelijk. Deeltjes van twee bacteriën zijn voldoende om een infectie te veroorzaken. De meeste ziekteverwekkers worden in de directe omgeving van patiënten met diarree gevonden, vooral rondom het toilet of bij bedpannen.

 

Machinale reiniging en desinfectie van bedpannen

Bij de omgang met gebruikte zorghulpmiddelen moeten altijd de instructies voor handdesinfectie en persoonlijke beschermingsmiddelen (wegwerphandschoenen, eventueel veiligheidsbril) in acht genomen worden.


Bij handmatige handelingen is het risico op besmetting van de handen door druppels (aerosolen) en van de omgeving door spatten (afvoer, wanden, vloer) hoog – bij elke stap:

  • Transport
  • Lediging
  • Opslag


Daarom wordt de machinale reiniging en desinfectie van zorghulpmiddelen in een bedpanspoeler aanbevolen.

Whitepaper Clostridium difficile

Lees in ons whitepaper meer over typische infectiebronnen van clostridium difficile (tegenwoordig op aanbeveling van het RKI clostridioides difficile genoemd) en hoe effectief CDI-hygiënemanagement eruit kan zien. U leest daar ook hoe u bedpanspoelers effectief kunt bedienen en zo een belangrijk onderdeel van uw hygiënebeheer kunt verbeteren.

>> naar het whitepaper

Voordelen van geïntegreerde bedspanspoelers

Steckbeckenspüler TopLine von MEIKO
Steckbeckenspüler im Patienten-Bad integriert

Bedpanspoeler geïntegreerd in de badkamer van de patiënt

Het volautomatisch legen, reinigen en desinfecteren van de zorghulpmiddelen in een bedpanspoeler minimaliseert de risico's op contaminatie en hercontaminatie met C. difficile zoveel mogelijk.

De bedpanspoelers van MEIKO zorgen voor een hoge hygiënestandaard, meer arbeidsbescherming en gebruikersgemak dankzij onder andere de volgende features:

  • Opening van de deur via automatische infraroodbediening of voetschakelaar voorkomt de contaminatie van de handen.
  • Wandmontage in de patiëntenkamer of spoelruimte voor korte afstanden, waardoor de overdracht van ziekteverwekkers wordt gereduceerd.
  • Grote toetsen, uniforme symbolen en duidelijke teksten verkleinen de kansen op gebruikersfouten.

Succesvolle combinatie van mechanica, temperatuur en reinigingschemie

Sporen van C. difficile gedijen zeer goed in zuurstofrijke en warme omgevingen. Een A0-waarde van 60 (80 graden celsius voor de duur van 60 seconden) is niet voldoende om de C.-difficile sporen op zorghulpmiddelen te doden.*

MEIKO TopLine bedpanspoelers:

  • Krachtige was- en stoomsproeiers zorgen voor intensieve reiniging en een goed afschuureffect van de kiembelasting
  • Een gevalideerd programma met temperaturen boven 80 graden en alkalische reinigingsmiddelen spoelt C.-difficile sporen in voldoende omvang af
  • A0-waarde van 60 vooraf ingesteld
  • A0-waarde tot 3000 instelbaar wanneer een hogere veiligheidsstandaard noodzakelijk is

De validatie van het desinfecterend vermogen van MEIKO bedpanspoelers vindt plaats conform EN ISO 15883-3 met thermologgers voor de meting van de temperatuur-tijdinterval en eventueel via microbiologisch bewijs van de reiniging of desinfectie door de toepassing van bio-indicators (Enterococcus faecium).

 

 

Gebruikersstudie

In een 16 maanden durende gebruikersstudie werden de zwakke plekken bij de reiniging van zorghulpmiddelen geanalyseerd. De reden is vaak de onjuiste bediening van apparaten door het personeel als gevolg van ontbrekende gebruikersvriendelijkheid. Meer hierover leest u in het whitepaper clostridioides difficile.

 

SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie