0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Het belang van voedselrestenverwerking

De 7 voordelen van een professioneel verwerkingssysteem

Jaarlijks wordt wereldwijd meer dan 900 miljoen ton aan voedselresten weggegooid

In de horeca wordt veel voedsel weggegooid: zo’n 55.000 ton per jaar. Dit komt neer op ongeveer 14% van de totale voedselverspilling In Nederland. 70% van de voedselverspilling in de horeca vindt plaats in de keuken, nog voordat het eten de gast bereikt. Daarnaast wordt ook 50% van het bereide eten weggegooid. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de portemonnee van horecaondernemers. Wat kunnen we hier aan doen?

In een rapport van het VN Milieuprogramma staat dat ongeveer 61 procent van de voedselresten uit huishoudens komt, 26 procent uit de voedingsindustrie en 13 procent uit de detailhandel. Hoewel het cijfer dat door de voedingsindustrie wordt bijgedragen misschien laag lijkt, heeft het zeker een impact op het milieu. Het grootste deel van deze voedselresten belandt meestal op stortplaatsen en veroorzaakt milieuproblemen zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, afnemende waterkwaliteit, bodemdegradatie en voedselonzekerheid. Een oplossing voor dit probleem lijkt misschien nog ver weg, maar met een goed systeem voor voedselrestenverwerking kunnen we het stap voor stap oplossen.

In dit artikel onderzoeken we het belang van voedselrestenverwerking en de voordelen van het gebruik van een professioneel verwerkingssysteem.

Waarom hebben professionele keukens een voedselrestenverwerkingssysteem nodig?

Het meeste organische en niet-organische afval vindt zijn oorsprong tijdens het bereiden van het eten en in de spoelkeukens. Met het juiste systeem voor voedselrestenverwerking kan de hygiëne worden verbeterd, het milieu worden beschermd en het gezondheidsrisico worden geminimaliseerd.

En hier komt MEIKO om de hoek kijken. Want naast vaatwas-, reinigings- en desinfectietechniek, levert MEIKO ook oplossingen voor voedselrestenverwerking. Laten we eens kijken naar de voordelen van een dergelijk systeem en hoe professionele keukens hiervan kunnen profiteren.

Voordelen van een professioneel voedselrestenverwerkingssysteem

1. Het bespaart tijd

Een MEIKO voedselrestensysteem maakt handmatig transport overbodig en dat scheelt tijd. De voedselresten worden volledig automatisch gepompt of gezogen van een of meerdere locaties rechtstreeks naar de verzameltank of welke oplossing er ter plaatse ook aanwezig is.

2. Het maakt werk lichter

Met een MEIKO voedselrestensysteem creëert u een optimale ergonomische werkomgeving voor het keukenpersoneel. Ze hoeven niet meer met bakken, zakken en kliko’s te zeulen.

3. Het bespaart kosten

Voedselrestenverwerking kan duur blijken te zijn als u niet weet hoe u voedselresten moet scheiden en waar uw voedselresten naartoe gaan. Met het MEIKO voedselrestensysteem kunt u op de lange termijn profiteren en besparen op:

  • Schoonmaakkosten
  • Verwijderingskosten
  • Ongediertebestrijding
  • Arbeidskosten
  • Plastic zakken

4. Het beschermt het milieu

Voedselresten die op stortplaatsen worden gedumpt, kunnen schadelijk zijn voor het milieu, aangezien bij ontbindend organisch afval methaan vrijkomt, een gevaarlijk broeikasgas. Met een MEIKO voedselrestensysteem kunt u de productie van broeikasgassen helpen voorkomen en tegelijkertijd het milieu beschermen.

 

5. Het voert voedselresten hygiënisch af

Voedselresten die gedurende langere tijd in de keuken worden bewaard, raken na verloop van tijd in staat van ontbinding waardoor er een vieze geur ontstaat. Met het betrouwbare gesloten systeem van MEIKO kunt u geuren in de keuken verminderen, aangezien de voedselresten worden gehomogeniseerd tot een pulpachtige biomassa. Deze massa wordt vervolgens naar de verzameltank getransporteerd en daar bij kamertemperatuur reukloos opgeslagen.

6. Het vermindert het risico op kruisbesmetting

Er bestaat een risico op kruisbesmetting tussen uw keukenpersoneel en het afvalverwerkingsbedrijf, wat kan leiden tot kruisbesmetting rond het gebouw Dankzij het MEIKO voedselrestensysteem kunt u de kans op kruisbesmetting aanzienlijk reduceren.

 

7. Het is aanpasbaar aan uw situatie

MEIKO biedt verschillende typen oplossingen, die aan de verschillende vereisten en lokale voorschriften kunnen worden aangepast.

Een MEIKO invoerstation is absoluut een goed startpunt om op een groene en efficiënte manier voedselresten te managen, en bij te dragen aan de wereldwijde doelstelling om afval op verantwoorde wijze te verminderen.

Met deze voordelen kunt u in hotels, kantoorgebouwen, universiteiten, ziekenhuizen etc. beschikken over een efficiënt systeem voor voedselrestenverwerking en tegelijkertijd bijdragen aan de wereldwijde doelstelling om afval op verantwoorde wijze te verminderen. 

Bekijk onze systemen voor voedselrestenverwerking. Heeft u een vraag of wilt u een afdviesgesprek aanvragen? Neem contact met ons op, telefoon 088 10 50 000.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie