0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Zo vermijden we plastic afval

9 tips voor minder plastic in ons dagelijks leven

Vader toont dochter hoe je plastic flessen recyclet

De wereld verzuipt in plastic afval. Het is de hoogste tijd dat we in ons dagelijks leven allemaal bewust afzien van het gebruik van producten en verpakkingen die van wegwerpplastic zijn gemaakt. Hoe we dat moeten doen, leggen we uit in deel 2 van onze mini-serie over plastic.

Voor het geval u het eerste deel hebt gemist: in het artikel “Het plastic probleem” vindt u tal van feiten en cijfers over een wereld waarin plastic niet meer is weg te denken. Bovendien rapporteren we over de gevolgen van plastic afval voor mens, dier en milieu.

Hoe we in de toekomst met plastic moeten omgaan en hoe we plastic afval kunnen voorkomen, is een wereldwijde uitdaging. Toch kan ieder voor zich daaraan bijdragen! We moeten goed nadenken en vooral geen wegwerpproducten meer gebruiken. Hoe we dat kunnen doen, vertellen we u hieronder:

Herbruikbare bekers spoelen: geen probleem met de vaatwastechniek van Meiko
Wist u dat herbruikbare bekers meer dan 400 spoelcycli doorstaan voordat ze worden gerecycled?

1. Gebruik geen plastic wegwerpservies

Plastic bestek, plastic borden, plastic bekers, rietjes enz. Deze producten hebben allemaal iets gemeen: ze worden slechts enkele minuten gebruikt en belanden vervolgens in de prullenbak. Met vaatwerk en glazen is het beter om gebruik te maken van herbruikbare oplossingen die kunnen worden afgespoeld. Tegenwoordig bieden veel drankenhandelaren en andere dienstverleners de levering van glazen en vaatwerk aan, inclusief de spoelservice voor na het gebruik.

 

2. Gebruik stoffen boodschappentassen

U kunt in plaats van dunne plastic of papieren wegwerpzakken stoffen draagtassen gebruiken. Leg er twee of drie in de auto zodat u ze altijd bij de hand heeft wanneer u een boodschapje moet doen. Of u doet boodschappen met een rugzak of mand, dat gaat ook prima.

Stoffen tassen om milieuvriendelijk inkopen te doen
Stoffen tassen zijn er trouwens niet alleen in milieuvriendelijk beige, maar ook stijlvol bedrukt

50 jaar...


...zo lang duurt het voordat een beker van piepschuim in zee in de kleinste delen uiteenvalt. Het materiaal zal nooit volledig worden afgebroken.1
1e bron: Fraunhofer instituut voor milieu; veiligheids- en energietechnologie

Goed voor het milieu: herbruikbare bekers van kunststof en glas
Goed voor het milieu: herbruikbare bekers of flessen van kunststof en glas

3. Herbruikbaar in plaats van wegwerp

Of het nu gaat om flessen, blikjes, glazen of bekers, in principe geldt: herbruikbare producten zijn over het algemeen altijd milieuvriendelijker dan wegwerpproducten. Indien u geen tetrapakken en plastic wegwerpflessen meer gebruikt, voorkomt u veel afval. Ook bij grote evenementen kan er steeds vaker op een milieuvriendelijke manier worden geconsumeerd. Het toverwoord is: herbruikbare bekers huren. Veel organisatoren doen dat al en dragen op die manier hun steentje bij aan het verminderen van het gebruik van wegwerpservies.

4. Gebruik herbruikbare bekers voor koffie

Een representatief onderzoek van het marktonderzoeksbureau TNS Emnid2 toonde aan dat alleen al in de Duitse hoofdstad Berlijn ongeveer 460.000 coffee-to-go-bekers per dag worden gebruikt. Een krankzinnig aantal dat alleen al een idee geeft van hoe het er in andere grote steden over de hele wereld aan toe gaat. Het probleem is dat de deksels bijna altijd van plastic zijn en dat ook de binnenkant van de bekers bedekt is met een dunne laag plastic. Tip: neem een ​​herbruikbare beker mee en laat deze vullen.
2e bron: Deutsche Umwelthilfe (www.duh.de)

 

Een alledaags beeld: duizenden plastic wegwerpbekers worden dagelijks weggegooid
Per uur belanden er in heel Duitsland ongeveer 320.000 koffiebekers bij het afval (bron: Deutsche Umwelthilfe)

15 minuten …

… bedraagt de gemiddelde gebruiksduur van een wegwerpbeker. Daarna belandt de beker bij het afval.3
3e bron: ministerie van milieu Duitsland

 

Plastic bakjes voor het invriezen van voedsel
Handig hulpmiddel: recyclebare plastic bakjes voor het bewaren van levensmiddelen en gerechten

5. Indien u toch plastic moet gebruiken, gebruik het dan in ieder geval meerdere keren

Laten we onszelf niet voor de gek houden: ook wij kunnen niet helemaal zonder plastic. Maar als we al plastic verpakkingen of plastic artikelen gebruiken, moeten we ze zo vaak mogelijk hergebruiken.

6. Koop groente en fruit los

Koop geen in krimpfolie verpakte komkommers, paprika's, appels en bananen. Koop liever onverpakte levensmiddelen. Ze kunnen gemakkelijk worden meegenomen in de reeds genoemde draagtassen van stof of in een winkelnetje - dit had in oma's tijd al zijn waarde bewezen en wordt momenteel herontdekt.

 

U zou onverpakte groente en fruit moeten kopen
Wie iets wil bijdragen aan het milieu, koopt onverpakte groente en fruit
Ook het doen van grote inkopen helpt om plastic afval te voorkomen
Bewust geplande grote inkopen helpen om plastic afval te voorkomen 

7. Inkopen bundelen

Eén keer per week gericht groot inkopen is altijd beter dan spontane inkopen. U zult versteld staan hoeveel wegwerpverpakkingen u vermijdt door bewust in te kopen.

"Als we gewoon doorgaan zoals voorheen, ...


... zou het plastic in de oceaan tegen het jaar 2050 meer kunnen wegen dan alle scholen vissen samen." 4
4e bron: Studie “The New Plastic Economy” van de Ellen MacArthur Foundation (2016)

8. Zeep in plaats van douchegel

Tegenwoordig zijn veel cosmeticaproducten in plastic verpakt. Dat gaat toch niet anders, zult u nu wel zeggen. Dat gaat wel, zeggen wij! Wat denkt u van de oude, vertrouwde zeep? En tegenwoordig zijn ook wattenstaafjes van papier te koop. Maar het is natuurlijk ook duidelijk dat wanneer het over plastic wegwerpverpakkingen gaat, vooral ook de industrie moet worden aangesproken.

Gebruik onverpakte cosmeticaproducten
Als wij steeds minder verpakte cosmeticaproducten kopen, moet de verpakkingsindustrie reageren en alternatieven aanbieden.
VAan veel alternatieven voor wegwerpplastic kleven nadelen
Blijf kritisch: niet elk alternatief voor wegwerpplastic maakt de beloftes waar.

9. Wees voorzichtig met alternatieven voor wegwerpplastic

Of het nu om bamboe, palmblad of maïs gaat, artikelen of verpakkingen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zijn erg in de mode en moeten voor een goed geweten zorgen. Bij nader inzien kleven er echter ook nadelen aan de zogenaamd ecologische alternatieven: bekers gemaakt van bamboe bevatten bijvoorbeeld meestal melamine. De synthetische hars dient om de plantenvezels bij elkaar te houden. Het probleem is dat melamine schadelijke formaldehyde vrijgeeftbij temperaturen boven de 70 graden, dat onder andere kanker kan veroorzaken. Bamboebekers kunnen bovendien niet worden gerecycled.

Wereldkampioen recyclen...


... dat zouden de Duitsers graag zijn! Helaas is dit wishful thinking. “Van de 5,2 miljoen ton kunststof afval dat in 2017 werd geproduceerd, werd slechts 810.000 ton gerecycled”, "meldt de Plastikatlas 2019. Dit komt overeen met een aandeel van 15,6 procent.6

Als we het over recyclen in Europa hebben, zijn Litouwen en Slovenië koploper, gevolgd door Tsjechië en Slowakije.7
6e bron: Plastikatlas 2019
7e bron: Eurostat 2016


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie