0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Energie besparen tijdens het koken

Vier tips voor meer duurzaamheid in de horeca

 De kok bereidt voedsel op plaat voor

In professionele keukens is energiezuinig koken al langere tijd een must. Omdat het waardevolle hulpbronnen spaart, rekening houdt met de verwachtingen van gasten – en de exploitatiekosten verlaagt. De tijd is rijp.

 

Slimme koks weten hoe ze energiezuinig moeten koken. Want 70 procent van de kosten in restaurants komt op rekening van de elektriciteit. Bij het koken van eieren bijvoorbeeld zit er met twee vingerbreedtes water al voldoende in de pan. En dat bespaart elektriciteit? Jazeker! Want hoe minder water, hoe sneller het kookpunt wordt bereikt. Het energieverbruik is dus aanzienlijk lager dan bij een “ei in een vol bad”. Zet simpelweg een passende deksel op de pan en gebruik de hete waterdamp. Dat leidt zelfs nog sneller tot het gewenste resultaat, namelijk het gekookte ei.

Met dit soort trucs slaan koks in hotels, restaurants en kantines meteen drie vliegen in één klap: ze besparen tijd, verminderen energiekosten en sparen waardevolle hulpbronnen.

Vriendelijke serveerster bedient gast
Gasten komen graag terug als de sfeer, service en kwaliteit goed zijn en de restauranthouder zich bewust richt op duurzaamheid

Dat laatste is tegenwoordig een must. Omwille van het milieu, en ook omdat gasten steeds meer belang hechten aan duurzaamheid in de horeca. Dit was het resultaat van een recent onderzoek door Bookatable by Michelin. Volgens dit onderzoek geven negen van de tien restaurantbezoekers in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland de voorkeur aan ecologisch verantwoorde aanbieders. Naast de duurzame omgang met levensmiddelen geldt dit ook voor het gebruik van water en energie. En dan over de hele wereld.

Milieuvriendelijkheid en kosteneffectiviteit harmoniseren

De horeca staat daarmee voor de uitdaging om milieuvriendelijkheid nog beter in balans te brengen met kosteneffectiviteit. Met speciale aandacht voor de keuken. Want daar worden de meeste kosten gemaakt. Vooral de bereiding van voedsel kost heel veel energie en door de stijgende energieprijzen steeds meer geld.

Vandaar drie tips over hoe restauranthouders het energieverbruik en de kosten tijdens het koken kunnen verlagen.

Nr. 1: gas- en inductiekookplaten werpen hun vruchten af, ook voor het milieu

In professionele keukens moet tegenwoordig alles op rolletjes lopen. Snelheid wordt steeds belangrijker. Daarom mag vooral het koken niet te veel tijd in beslag nemen, anders worden de gasten ongeduldig. Tegelijkertijd kan de omzet per tafel dalen.

Elektrische kookplaten hebben daar niks te zoeken. Deze bereiken slechts langzaam de noodzakelijke temperatuur waardoor waardevolle tijd verloren gaat. In vergelijking met de snellere gas- en inductiekookplaten verbruiken ze ook nog eens meer energie. Qua milieubalans en exploitatiekosten lopen de andere twee varianten duidelijk voorop.

Inductiekookplaat met een pan met champignons
Inductiekookplaten verbruiken aanzienlijk minder energie dan elektrische kookplaten.

Terwijl inductiekookplaten als het ware de formule 1 voor het koken zijn, overtuigen gaskookplaten door hogere efficiëntie. In ecologisch opzicht het allerbeste voor restauranthouders, alleen net niet zo snel. Daar komt bij dat de aankoopprijs lager is. Moderne apparaten combineren overigens de voordelen van beide technologieën en maken nóg milieuvriendelijkere en kostenefficiënte kookprocessen mogelijk.

 

Tip nr. 2: gebruik kookgerei van hoge kwaliteit

Potten, ketels en pannen van mindere kwaliteit zijn energievreters. Omdat goedkope producten vaak slecht geïsoleerd zijn en een deel van de warmte ineffectief verloren gaat. Als gevolg hiervan wordt de kooktijd langer, terwijl de elektriciteitsmeter geleidelijk warm wordt. Niet goed. Hetzelfde geldt voor oud kookgerei: als de bodems oneffen zijn geworden, neemt het energieverbruik met maximaal 30 procent toe vanwege het niet-optimale contact met het oppervlak. In de horeca komt dit door het veelvuldige gebruik nogal eens voor. En dat kost geld. Slecht kookgerei vermindert dus het bedrijfsresultaat. Restaurants en hotels kunnen daarom het beste investeren in kwalitatief hoogwaardige apparatuur.

Tip nr. 3: geef de voorkeur aan verse ingrediënten boven bevroren ingrediënten

Want ook oma wist het al: vers smaakt beter. En tegenwoordig weten we ook nog eens dat het gebruik van verse ingrediënten energiezuiniger en milieuvriendelijker is dan het gebruik van bevroren ingrediënten. Omdat de energiekosten voor de opslag en het ontdooien van bevroren ingrediënten in commerciële keukens aanzienlijk zijn.

's Ochtends vroeg verse ingrediënten kopen bij de groothandel is daarentegen de juiste weg. De gasten merken het verschil en komen graag weer terug. Het betaalt zich dan ook op twee manieren uit.

Een vrouw koopt verse groenten op de markt
Vers fruit en groenten verbruiken tijdens opslag niet zoveel energie als diepvriesproducten, en de gast merkt het verschil

Kook hulpbronnenbesparend en verlaag uw exploitatiekosten!

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden waarmee u uw keukenprocessen duurzamer kunt inrichten. En zo kosten kunt besparen. Maar met onze drie tips maakt u alvast een goede start. Verlies geen tijd! Uiteindelijk profiteert iedereen ervan.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie