0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Proost: zo wordt uw biertuin een succes

Tips en trucs voor exploitanten

Goed verzorgd bierplezier van een schone bril - geen probleem dankzij MEIKO

Horecaondernemers moeten met het een en ander rekening houden om omzet te realiseren en ervoor te zorgen dat hun biertuin in de smaak valt bij de gasten. Naast ambiance, aanbod en service is ook professionele vaatwastechniek belangrijk in de buitenhoreca. Want alleen met brandschone glazen krijgen de biertjes een mooie schuimkraag.

Bij zomerse temperaturen met vrienden een verfrissend biertje drinken en simpelweg ontspannen. Wat is er dan beter dan een gezellige biertuin? Als de ambiance, het aanbod en de service kloppen – en natuurlijk ook de bierkwaliteit overtuigt - zijn de gasten én de horecaondernemers in gelijke mate tevreden. Het is daarom belangrijk om als horecaondernemer exact te weten waar liefhebbers van biertuinen over de hele wereld blij van worden.

Over de hele wereld …? Ja, want de Beierse "uitvinding" uit het begin van de 19e eeuw is al jaren wereldwijd een exporthit. De vraag naar echt Duitse gezelligheid met bier, pretzels en dergelijke kent nu eenmaal geen grenzen. Zo floreert deze ontspannen vorm van buitenhoreca inmiddels zelfs (of juist) in het bedrijvige New York. Maar niet alleen daar. Namelijk ook in vele andere metropolen en uithoeken van de wereld.

Hieronder geven we u een paar goede tips voor succesvolle biertuinen. Inclusief een extra tip voor professionele vaatwastechniek.

 

Königlicher Hirschgarten in München

De waarschijnlijk grootste traditionele biertuin van de wereld bevindt zich vanzelfsprekend in Beieren. Tot wel 8000 tafelgasten worden op mooie dagen bediend in de biertuin Königlicher Hirschgarten in het centrum van München. En dat al meer dan 200 jaar. Onder grote kastanjebomen genieten de gasten van stevige maaltijden zoals het traditionele gebraden varkensvlees, Hendl (gegrilde kip) of zoetigheden zoals ijs en gebak. Volgens de traditie mogen zij ook hun eigen brood meenemen. De drankjes kopen ze dan bij het restaurant. Het vers getapte bier komt van de bouwerijen Augustiner, König Ludwig en Herzoglich Bayerisches Brauhaus Tegernsee.


Vier tips voor de buitenhoreca

1. Schaduwrijke zitplaatsen

Frisse lucht, een onbewolkte hemel en zonneschijn – dit is waarom mensen van biertuinen houden. Maar de hele tijd in de felle zon zitten …? Dat bevalt niet iedereen. Daarom moet er voor genoeg schaduwrijke zitplaatsen worden gezorgd. Bomen, grote planten en parasols zijn ook een must voor ijssalons en andere etablissementen met buitenbediening.

2. Comfortabele stoelen

Net zo belangrijk is comfortabel en aantrekkelijk meubilair. Dan blijven gasten graag langer. Het meubilair moet bovendien weerbestendig zijn. Anders gaan vroeg of laat het comfort en het uiterlijk hieronder lijden en voelen de biertuingasten zich niet meer zo prettig. Dus beter van het begin af aan in hoogwaardige tafels, banken en stoelen investeren.

3. Vriendelijk en snel

Vriendelijk personeel dat de kaart vrijwel uit het hoofd kent? Absoluut noodzakelijk! Besluiteloze gasten kunnen zo snel verder worden geholpen. Vooral omdat de "typische" biertuingast geen onnodige tijd bij het bestellen wil verspillen. Integendeel, hij wil genieten van de mooie uurtjes van de dag. Bij voorkeur met niet-storende achtergrondmuziek.

4. Kleine menukaart

Wat betreft de menukaart: alleen een kleine selectie van maaltijden aanbieden, is in biertuinen vaak het juiste uitgangspunt. Eenvoudige zomergerechten moeten boven uitgebreide menu's worden verkozen. Des te sneller gaat de bestelling. Nog een voordeel: sommige gerechten kunnen meteen buiten bereid of samengesteld worden. Bijvoorbeeld een salade, grillworstjes, kippenvleugeltjes of fingerfood van het buffet. Dat bespaart het personeel de weg naar de keuken – en u uiteindelijk veel tijd.

De drankkaart moet daarentegen altijd goed gevuld zijn. Vooral met verschillende biersoorten. En juist hier komen zeer efficiënte horeca vaatwasmachines om de hoek kijken.

Mit Freunden im Freien ein Bier genießen

Waar wordt het meeste bier gedronken?

De "wereldkampioen bierdrinken" in het bierdrinken zijn in tegenstelling tot wat iedereen denkt niet de Duitsers. Volgens het Duitse online portaal voor statistieken Statista zijn de Tsjechen en de Oostenrijkers de winnaars op dit gebied (stand 2017). In China, Vietnam en India is de consumptie per persoon sterk gestegen in de afgelopen jaren. Het meeste bier exporteert Europa's grootste bierbrouwland Duitsland momenteel naar het Verre Oosten.


Met perfect gewassen bierglazen naar de perfecte schuimkraag

Wat verwachten biertuingasten van een fris biertje? Dat het goed is getapt, een lust is voor het oog en goed smaakt. Dat vraagt om schone glazen. En dan bedoelen we écht schone glazen. Watervlekken of restanten zoals oud schuim, lippenstift en vingerafdrukken verstoren het genieten. En niet zo'n beetje ook. Ze zijn niet alleen onesthetisch, maar volgens HACCP ook onhygiënisch.

Bovendien smaken bieren dan altijd onfris en flauw. Want zelfs de beste tapper van de wereld krijg met slecht gewassen glazen geen perfecte schuimkraag voor elkaar. Die hoort er in de biertuin echter net zo bij als mosterd op de worst.

Zo krijg je een perfecte schuimkraag

Met vochtige glazen kunnen de beste resultaten worden behaald. Dus gewoon het schone glas vóór het tappen kort uitspoelen met kraanwater. Daardoor ontstaat er minder schuim en het bier stroomt niet snel over. Zo kan de schuimkraag binnen een richttijd van drie minuten geleidelijk worden gemaakt.

Het probleem zijn vaak vaatwasmachines met koud water of zelf gebouwde mobiele spoeltafels. Oplossingen zoals deze kunnen professionele vaatwasmachines niet bijbenen op het gebied van reinheid en hygiëne. Ook omdat het door de algemene drukte in biertuinen verleidelijk is om handmatig en oppervlakkig af te wassen.

Hoe dan ook is het een feit: alleen professionele vaatwasmachines zoals van MEIKO, de Duitse specialist in professionele vaatwastechniek, zorgen voor optimale wasresultaten.

 


Als horecaondernemers deze tips ter harte nemen, floreren hun biertuinen en vullen deze zich met tevreden gasten. Die zich daar goed voelen, graag terugkomen en vrienden meebrengen. Juist dat is het doel.

Voor meer informatie: in onze bijdrage "7 tips voor schone glazen" leggen we uit hoe u het beste met glazen kunt werken.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie