0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Roestvrij staal in de professionele keuken

7 redenen waarom dit materiaal de beste keuze is

Profi-Köche setzen in der Küche auf Edelstahl

Wie in een professionele keuken werkt, krijgt veel te verduren. Dat geldt ook voor de inrichting en de machines! Oppervlakken worden veelvuldig blootgesteld aan hitte, vocht, fruitzuren en nog veel meer. Daarom is roestvrij staal de beste keuze. Lees hier welke argumenten pleiten voor dit materiaal.

 


Argument 1: Roestvrij staal is hygiënisch

In iedere professionele keuken is het zorgen voor een hygiënische omgeving de eerste prioriteit. Maar waarom is roestvrij staal in dit verband dan zo bijzonder? De hardheid en hoge dichtheid van het materiaal zijn doorslaggevend. De materiaaldeeltjes liggen heel dicht op elkaar en vormen zo een glad en gesloten oppervlak. Daardoor kunnen roestvrijstalen oppervlakken eenvoudig worden gereinigd en gedesinfecteerd. Vergeleken met ruwe oppervlakken als hout en kunststof kunnen ziektekiemen, bacteriën en vuildeeltjes zich vrijwel onmogelijk permanent afzetten “in” het materiaal. Glas heeft dezelfde eigenschappen, maar dit kan breken. Bij roestvrij staal is het wel van groot belang dat het niet gaat roesten.

 

Hygiënische voordelen van roestvrij staal

 • Stevige chroomoxidelaag gaat roest tegen.
 • Het materiaal wordt niet aangetast door levensmiddelen, fruitzuren en schoonmaakmiddelen.
 • Is zeer goed te reinigen.
 • Ziektekiemen en bacteriën kunnen zich niet op het materiaal afzetten.
 • Laat op voedingsmiddelen geen schadelijke stoffen of verontreinigingen achter.
 • Voedingsmiddelen worden niet nadelig beïnvloed.

Argument 2: Roestvrij staal ondersteunt de voedselveiligheid

Voor horecaondernemers is het zorgen voor voedselveiligheid even belangrijk als voor de levensmiddelenindustrie. Daarom is roestvrij staal in beide sectoren het ideale materiaal. Doorslaggevend voordeel: Roestvrij staal voldoet bijvoorbeeld aan de vereisten van de Europese Verordening inzake levensmiddelenhygiëne. Deze berust onder andere op de internationaal geldende HACCP-richtlijnen en de zogenaamde Codex Alimentarius van de Verenigde Naties. Wie tegenwoordig een blik werpt in de restaurantkeuken, zal constateren dat hoogwaardige professionele uitrustingen, van spoelbak, tafelwerk en werkbladen tot keukenapparatuur, meestal in roestvrij staal zijn uitgevoerd.

 

Argument 3: Roestvrij staal is eenvoudig te reinigen

Met de juiste schoonmaakmiddelen kan elk soort vuil van het materiaal worden verwijderd. Let bij het reinigen van roestvrij staal op het volgende:

 • Gebruik met water verdund afwasmiddel tegen vingerafdrukken.
 • Gebruik reinigingsmelk bij hardnekkiger vuil.
 • Gebruik alcoholisch reinigings- of oplosmiddel als aceton of spiritus bij zeer vettig vuil.
 • Gebruik speciaal alkalisch of oplosmiddelgebaseerd reinigingsmiddel tegen verfsporen.
 • Spoel na het reinigen de oppervlakken af met schoon water.
 • Absoluut nooit gebruiken: staalwol, reinigingsmiddelen die chloor of zoutzuur bevatten, schuurmiddelen, bleekmiddelen of zilverpoetsmiddelen!

   

  Argument 4: Roestvrij staal roest niet

  Belangrijke informatie vooraf: Niet ieder type roestvrij staal is automatisch roestvrij. Er zijn tal van soorten waarvan de samenstelling verschilt en die verschillende eigenschappen hebben. Alleen de gelegeerde soorten zijn ook echt roestvrij. Daarbij worden in de regel de legeringen chroom en nikkel gebruikt. Dat geldt ook voor de gangbare soorten roestvrij staal in de levensmiddelenbranche.

  Zo staat op bestek bijvoorbeeld vaak de markering 18/10 of 18/0. Deze geeft het percentage van de legering aan: 18/10 betekent 18 procent chroom en 10 procent nikkel, 18/0 betekent 18 procent chroom en nikkelvrij. Bovendien hanteren Europese landen, Japan en de Verenigde Staten eigen klasse-aanduidingen. Roestvrij staal 18/10 bijvoorbeeld is in Europa EN-klasse 1.4301, heeft in de Verenigde Staten de aanduiding AISI 304 en in Japan JIS SUS 304.

  Argument 5: Roestvrij staal is temperatuurbestendig

  In de keukens van restaurants, kantines en dergelijke wordt het warm. Maar niet alleen op de kachel. Soms staat er een hete sauspot op het werkblad, soms wordt er kokend water in de gootsteen gegoten. En sommige apparaten worden ook behoorlijk heet - van de staafmixer tot de vaatwasser. De hittebestendigheid van roestvast staal is daarom een groot voordeel. 18/10 roestvrij staal is bestand tegen temperaturen tot 600 graden Celsius.

  Bovendien wordt het materiaal over het algemeen beschouwd als een slechte warmtegeleider. In de praktijk betekent dit dat een net neergezette warme pot niet meteen het hele roestvrijstalen werkblad opwarmt. Een pluspunt voor de veiligheid op het werk.

  Argument 6: Roestvrij staal kan worden gelast

  Deze eigenschap is essentieel voor het vervaardigen van roestvrijstalen keukenmeubels en keukenapparatuur. Hierdoor is er op de markt voor professionele keukenuitrusting een grote verscheidenheid aan vormen en uitvoeringen mogelijk. Er kan bij behoefte zelfs maatwerk worden geleverd. Verder draagt de manier waarop roestvrij staal wordt verwerkt ook bij aan de hygiëne. Voorbeeld: Een roestvrijstalen spoelbak kan precies passend in een roestvrijstalen werkblad worden gelast, waardoor de combinatie van deze twee componenten een volmaakt geheel vormt. In tegenstelling tot geschroefde of geniete constructies zijn er geen overgangen of voegen waarin vuil of ziektekiemen kunnen achterblijven.

  Argument 7: Roestvrij staal is duurzaam en vergt weinig onderhoud

  Wie kiest voor roestvrijstalen werkoppervlakken en apparatuur zit helemaal goed. Vooropgesteld natuurlijk dat er op een normale manier en zuinig mee wordt omgegaan. Het materiaal vergt door de eerder genoemde eigenschappen weinig onderhoud en is tegelijkertijd duurzaam. Tegen deze achtergrond is roestvrij staal ook een bijzonder economisch rendabel materiaal. Er hoeft zelden te worden gerenoveerd of gesaneerd, waardoor de investeringskosten worden beperkt.

   


  Roestvrij staal – altijd de eerste keuze

  Vanwege de hoge kwaliteit van het materiaal worden bepaalde apparaten en componenten in een professionele keuken bij voorkeur in roestvrij staal uitgevoerd. Zo moet u bijvoorbeeld op een vaatwasmachine kunnen vertrouwen. En juist hier werken schoonmaakmiddelen, vocht en hitte voortdurend op het materiaal in. 

  Daarom kiest de specialist in vaatwastechniek MEIKO voor roestvrij staal. Bijvoorbeeld bij de M-iClean U voorladers en de M-iClean H doorschuifmachines, die o.a. beschikken over een gecombineerde roestvrijstalen was- en naspoelarm en roestvrijstalen leidingen. Ook hier zorgt dus het metaal voor meer veiligheid en betrouwbaarheid tijdens het dagelijks werk.

  Voor een lange levensduur van uw vaatwasmachine zijn juist gebruik en regelmatig onderhoud heel belangrijk. Lees meer hierover in het volgende artikel:

  M-iClean H-doorschuifmachine met tafelwerk van MEIKO
  Roestvrij staal biedt een heleboel voordelen en is vooral duurzaam. Daarom gebruikt MEIKO dit materiaal onder andere ook voor zijn M-iClean H doorschuifmachines.

  SAMEN EEN STAP VOORUIT

  Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

  Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

  Meer informatie