0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Kwaliteit, gebruik en onderhoud

Deze factoren verlengen merkbaar de levensduur van uw horeca vaatwasmachine

De investering in een professionele vaatwasmachine loont des te meer als deze jarenlang onberispelijk functioneert en voor een 'vlekkeloze' workflow in uw spoelkeuken zorgt. Hiervoor hoeven de medewerkers bij het gebruiken, onderhouden en reinigen slechts de richtlijnen van de fabrikant te volgen en zich enkele beproefde routines eigen te maken. Dat is helemaal niet zo moeilijk, zoals onze bijdrage laat zien.

Voor het gevoel vallen technische apparaten altijd uit op slechts denkbare moment. Wat dat voor een professionele spoelkeuken in een restaurant of hotel betekent, kan iedereen wel bedenken. Want als de vaatwasmachine plotseling niet meer of niet schoon genoeg meer werkt, stagneert al snel het hele proces. Desalniettemin moeten glazen, borden etc. toch worden afgewassen. In geval van nood zelfs met de hand. Alleen is dat natuurlijk bij lange na niet zo economisch, hygiënisch en ergonomisch als met een professionele vaatwasmachine. Bovendien is het met de hand afwassen minder milieuvriendelijk en beduidend langzamer.

Maakt u zich geen zorgen: professionele vaatwastechniek is principieel ontworpen voor een permanent hoge werkdruk en garandeert maximale zekerheid en minimale uitvaltijden. Natuurlijk moeten ondernemer en medewerkers hier ook iets voor doen en hun vaatwasmachine op de juiste wijze gebruiken en regelmatig (en op de juiste wijze!) reinigen en onderhouden. Alleen dan doen producten van toonaangevende fabrikanten gedurende circa tien jaar betrouwbaar hun werk. In deze bijdrage geven wij u daarom enkele tips hoe uw professionele vaatwasmachine een zo lang mogelijke levensduur bereikt.

Kwaliteit van de dienstverlening is belangrijk

 Bij de keuze van uw vaatwasmachine moet daarom naast de hoge kwaliteit van het product, ook de kwaliteit van de service een beslissende rol spelen.

MEIKO, de specialist in vaatwastechniek uit Offenburg, die in 2018 opnieuw door diverse vakcommissies is onderscheiden voor zijn kwaliteit en betrouwbaarheid, geeft hier het goede voorbeeld en biedt zowel onderhoudswerkzaamheden en routinecontroles aan, alsook de noodzakelijke reparaties, inclusief een 24/7 bereikbare servicedienst. Een omvangrijk voorraadbeheersysteem, waar alle vestigingen op aangesloten zijn, waarborgt bovendien de beschikbaarheid van standaard reserveonderdelen binnen 48 uur.

Reiniging en onderhoud van professionele vaatwasmachines

Maar ook uw eigen personeel kan en moet ervoor zorgen dat professionele vaatwasmachines altijd optimaal functioneren. Per slot van rekening is de zorgvuldige omgang met technische apparaten een centrale factor in de waardeketen aangezien deze een beslissende bijdrage levert aan een langdurige werking. In de spoelkeuken wordt hierdoor de 'kink in de kabel' tot een minimum gereduceerd. En daarvan profiteert uiteindelijk iedereen: de ondernemer, de medewerkers en de gasten.

Daarbij is het absoluut noodzakelijk dat degenen die met de nieuwe horeca vaatwasmachine komen te werken, zich voor de eerste ingebruikname intensief verdiepen in de gebruiksaanwijzing. Dit punt wordt vaak onderschat. Want alleen bij reglementaire bediening, reiniging en onderhoud volgens de richtlijnen van de fabrikant is jarenlang gebruik van een professionele vaatwasmachine gewaarborgd.

Om gebruik, reiniging en onderhoud ook voor internationale teams zo eenvoudig mogelijk te maken en fouten te voorkomen, hecht MEIKO grote waarde aan het intuïtieve gebruiksgemak van zijn machines. Daarnaast biedt MEIKO voor de genoemde thema's regelmatig passende trainingen aan.

4 Tips voor de dagelijkse omgang met uw horeca vaatwasmachine

Hieronder enkele tips: wat moet u minimaal doen om te waarborgen dat uw professionele vaatwasmachine zo lang mogelijk feilloos functioneert – en zich terugverdient.

 

1. Op de juiste wijze inruimen

Controleer bij het inruimen van borden, glazen en bestek zorgvuldig of deze de spoelarmen of andere bewegende delen van de vaatwasmachine niet kunnen beschadigen. Ook mag de vaatwasmachine niet te vol worden ingeruimd, omdat dat ten koste gaat van de wasprestaties. Wees ook voorzichtig bij de keuze van de korf: als deze te grote openingen heeft en voor borden en glazen is bedoeld, kunnen kleine voorwerpen zoals messen er ongemerkt aan de onderkant doorheen glippen!

2. Juiste programmakeuze

Maak de keuze van het wasprogramma altijd afhankelijk van de vervuilingsgraad van het vaatwerk. Het is onzinnig en dus ook oneconomisch om de vaatwasser steeds met het meest intensieve programma te laten draaien. De levensduur van de vaatwasmachine lijdt hieronder. Afhankelijk van de inrichting van de spoelkeuken kan grovere vervuiling vóór de wascyclus met een handsproeier worden verwijderd.

3. Zorgvuldige reiniging

Ondanks het zelfreinigingsprogramma (of leeg bedrijf in de hoogste stand) moeten de verschillende zeven alsmede de spoelarmen, afdichtingen, zijkanten van de vaatwasmachine etc. afzonderlijk worden gereinigd of afgespoeld. In tegenstelling tot huishoudelijke vaatwassers kan dit bij professionele vaatwasmachines, vanwege de veel hogere gebruiksfrequentie, meerdere keren per dag nodig zijn. Vooral na de laatste wascyclus is een grondige afsluitende reiniging absoluut noodzakelijk.

Grondige afsluitende reiniging absoluut noodzakelijk.

 

4. Regelmatige ontkalking

Vaatwasmachinezout filtert de kalk uit het water om te allen tijde goede wasresultaten te krijgen en de levensduur van de vaatwasmachine te verlengen. Daarom moet het speciale zout steeds worden bijgevuld. Bij zeer kalkhoudend (hard) water moeten professionele vaatwasmachines bovendien regelmatig professioneel worden ontkalkt – het beste met gebruikmaking van speciale ontkalkers uit de vakhandel. Met de (optioneel) ingebouwde waterontharder 'Active clean' biedt MEIKO hiervoor een perfecte oplossing af fabriek aan.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie