0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Afwassen en energie besparen:

Op deze manier kunnen in de horeca vitale grondstoffen worden gespaard en exploitatiekosten verlaagd

Die Erde aus dem Weltraum gesehen

Energie-efficiëntie is een globale uitdaging. Daarom zijn energiebesparende professionele vaatwasmachines de juiste keuze in de horeca. In dit artikel wordt onthuld waarom dat zo is en waar horecaondernemers op moeten letten.

 

Sinds de jaren zeventig heeft de mensheid meer grondstoffen verbruikt dan onze prachtige blauwe planeet kan leveren. Daardoor blijft de beschikbaarheid van vitale grondstoffen als water, aardolie, kolen en aardgas afnemen. Een globale uitdaging. Dat benadrukt de internationale onderzoeksvereniging “Club van Rome” al tientallen jaren. Hier komt de klimaatverandering ook nog eens bij. Deze wordt op zijn minst versneld door het broeikasgas kooldioxide dat bij de opwekking van energie vrijkomt. Dat is een wetenschappelijke minimale consensus.

Besparing op grondstoffen en een ecologisch (meer) verantwoorde bedrijfsvoering; dat is nu aan de orde van de dag. Dit wordt vooral geëist van de industrie als grootverbruiker van water en energie. Maar ook consumptie-intensieve industrieën zoals de horeca moeten zich verbeteren.

Onze eerdere artikelen over dit thema waren gericht op hoe in de horeca water kan worden bespaard en energie-efficiënt kan worden gekookt. Beide zijn niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook economisch voordelig. Omdat het de exploitatiekosten verlaagt. Nu richten we ons op energiebesparende vaatwastechniek. En daarmee op horeca vaatwasmachines.

 

Moderne vaatwastechniek is ecologisch en economisch een must

Man kijkt naar elektriciteitsmeter
Elektriciteitskosten zijn een van de grootste kostenposten in de horeca.

In de horeca is het elektriciteitsverbruik verantwoordelijk voor een groot deel van de exploitatiekosten. Koken voert de lijst aan, gevolgd door koeling en afwassen. Het is geen toeval dat specialisten op het gebied van vaatwastechniek zoals MEIKO constant bezig zijn met duurzaamheid en efficiëntie. Om het milieu te sparen. En om de doelmatigheid aan de kant van de klant te waarborgen in het licht van steeds stijgende prijzen voor water en elektriciteit.

Desondanks is de aanschaf van een professionele vaatwasmachine slechts de eerste stap. De extreem korte wastijden besparen weliswaar al een heleboel energie en tonen de beperkingen van huishoudelijke apparaten aan. Maar om professionele vaatwasmachines energiezuinig te gebruiken, moeten horecaondernemers de volgende tips in acht nemen.

Gebruik de stand-by modus niet.

Wanneer horeca vaatwasmachines niet continu werken, heeft de stand-by modus geen zin. Deze verbruikt dan alleen maar onnodig energie. Bij een wat meer onregelmatig gebruik, is het de moeite waard om de vaatwasmachine pas aan het begin van het wasproces in te schakelen. En na het wasproces meteen weer uit te schakelen. Bovendien moet de machine tijdens de pauzes gesloten blijven.

Vermijd halfvolle wascycli.

Vaatwasmachines die maar half zijn volgeladen, blijven de torenhoge favoriet onder de energievreters. Dit verbruikt namelijk net zoveel stroom als een volle machine. Daarom is het belangrijk om te wachten tot er voldoende vuile vaat is verzameld. Dat is zuiniger. Het bedienen van de gasten mag er echter niet onder lijden. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat etensresten niet opdrogen. Anders zijn er extra wascycli nodig. En dat kost geld.

Verlaag piekbelasting in het verbruik.

Als er tegelijkertijd veel stroomvreters in gebruik zijn, wordt het duurder. Dan wordt de energieprijs namelijk berekend op basis van piekbelasting in het verbruik. In het meest ideale geval staat de professionele vaatwasmachine dus alleen maar aan wanneer al het andere is uitgeschakeld. En dat is in de horeca ondenkbaar. Daar is een trucje voor: wanneer elektrische keukenapparaten vertraagd na elkaar worden ingeschakeld, blijven de kosten lager. Want het inschakelen van de apparaten verbruikt de meeste energie.

 

Vaatwastechniek van Meiko
Moderne vaatwastechniek helpt bij het besparen op stroom

Professionele vaatwasmachines moeten een groen hart hebben

Tegenwoordig moet in iedere professionele vaatwasmachine een groen hart kloppen. Om de genoemde redenen. Naast alle tips en trucs is het nu belangrijker dan ooit dat er ook technologische vooruitgang wordt geboekt. En dat is precies waar toonaangevende fabrikanten op aandringen.

Een hoogtepunt hiervoor vormt het M-iQ AirConcept van MEIKO. Het innovatieve luchtbeheersysteem staat voor afvoerlucht-energieterugwinning van topkwaliteit en bespaart tot 21 procent energie. Bij gereduceerde exploitatiekosten. Het idee erachter: in plaats van de hete damp van de vorige wascyclus in de omgeving te laten ontsnappen, wordt deze intern opnieuw gebruikt. Bestaande energie gaat terug het watercircuit in en er hoeft minder nieuwe energie te worden toegevoegd. Een heel eenvoudige rekensom. En aangezien de warmte niet in de spoelkeuken ontsnapt, hebben medewerkers bovendien geen last van warmte en vochtigheid. Kortom: energie-efficiëntie ontmoet kostenbesparing ontmoet ergonomie.

punt2 AirConcept M-iQ
AirConcept

Warmteterugwinning om de luchtkwaliteit te verbeteren en efficient met de energie om te gaan

Vlinderspoelparadijs
ErgonomieComfort-pakket

Door de automatische korfherkenning is zelfs het aantikken niet meer nodig. Schuif de korf er aan de zijkant in en de machine doet de rest. De geavanceerde droogtafel zorgt voor perfectie tot het einde: geen drogen, geen poleren.

Toekomst van afwassen
Toekomst van afwassen

Waar wacht u nog op? Sla meerdere vliegen in één klap.

Energie-efficiënte vaatwastechniek loont meteen op meerdere manieren in de horeca: er wordt voldaan aan de behoefte van de klant die schone oplossingen wenst, de natuurlijke grondstoffen van onze planeet worden gespaard en de exploitatiekosten worden verlaagd Wanneer het op afwasmanagement aankomt, wordt het niet beter dan met energiebesparende professionele vaatwasmachines.

 

Meer informatie over het ecologische en economische voorbeeld M-iQ van MEIKO.


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie