0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Tekort aan geschoolde werknemers

Hoe een 5 sterrenresort in Maleisië omgaat met een tekort aan geschoolde werknemers

Soh Chung-Ky, Executive Director van het Bangalo Golf Resort en het Bangi Resort Hotel in Maleisië, weet dat jonge Maleisiërs 's ochends graag uitslapen. Daarom biedt hij ze de middagdienst aan. In de afgelopen vijf jaar heeft hij ook een aantal innovatieve ideeën bedacht om nieuwe medewerkers te werven en ze gemotiveerd te houden.

Geautomatiseerde processen zijn beter dan arbeidskrachten

Voor Soh Chung-Ky, Executive Director van het Bangi Golf Resort en het aangrenzende Bangi-Resort Hotel in Maleisië, is het niet makkelijk om personeel te vinden. Veel jonge mensen willen niet werken. Ze kiezen ervoor om parttime te werken of helemaal niet. Hoe gaat deze hoteldirecteur om met de situatie en hoe haalt hij mensen over om te komen werken in de horeca? 

De afgelopen vijf of zes jaar heeft Soh steeds meer geautomatiseerde processen geïmplementeerd door nieuwe machines en systemen te kopen om het werk efficiënter te maken, waardoor de omzet hoger is geworden met minder geschoolde werknemers. Zo is het arbeidsintensieve proces van wokken bijvoorbeeld geautomatiseerd en bespaart het hotel op personeel omdat het braadpannen met automatische roersystemen gebruikt.

Gezondheid en veiligheid zijn vooral belangrijk voor het Bangi Resort. Nieuwe ergonomische pannenwasmachines helpen een schonere vaatwasomgeving te behouden. De taak van het ontsmetten van snijplanken iedere vier uur, is bijvoorbeeld compleet veranderd. In plaats van handmatig de planken te behandelen, is het proces nu veranderd in een veel aangenamere taak met minder stoom en minder handelingen dankzij een Meiko pannenwasmachine. 


Slaap goed, werk goed

Soh staat klaar om compromissen te sluiten. Hij weet bijvoorbeeld dat jongeren moeite hebben met vroeg opstaan en biedt ze daarom een dienst na de lunch aan. Moeders die hun kinderen naar school moeten brengen en deze in de middag weer op moeten halen, krijgen een dienst van vier of vijf uur aangeboden in overeenstemming met wat voor hen haalbaar is. Soh is bereid meer dan de marktprijs te betalen en hij biedt zijn werknemers gratis maaltijden aan. Dit is noodzakelijk omdat hij als werkgever concurreert met bedrijven die banen aanbieden die veel populairder zijn.

Jongeren in het bijzonder kijken liever naar een computer dan dat ze direct met mensen te maken krijgen. Ze geven de voorkeur aan een vastomlijnde zeven- of achturige werkdag in een comfortabel kantoorgebouw. Horeca betekent omgaan met - soms moeilijke - gasten. Soh heeft daarom geen probleem met het sluiten van compromissen wat betreft het salaris en de werkuren. En hij biedt een comfortabele werkomgeving.


Soh Chung-Ky, Executive Director
Soh Chung-Ky, Executive Director van het Bangi Golf Resort en het aangrenzende Bangi Resort Hotel

Ongeschoolde mensen inwerken is makkelijker

Als hij kan kiezen tussen een geschoolde werknemer en een ongeschoolde of onervaren werknemer, kiest hij altijd voor de laatste. Waarom? Zijn machines en processen spreken zo goed als voor zich en na een korte inwerkfase zijn de mensen klaar om zelfstandig te werken. Het is makkelijker om iemand die niet uit het vak komt te leren hoe de machines werken dan iemand die al in een ander hotel heeft gewerkt te hersenspoelen.

Bij het Bangi Resort Hotel worden veel dingen anders gedaan dan in andere hotels. Soh vindt het moeilijker om geschoolde werknemers te leren om zich aan te passen aan zijn processen dan om ongeschoolde werknemers alles vanaf het begin uit te leggen. Daarom worden gemotiveerde mensen altijd verkozen boven ervaren mensen. En Soh werkt graag samen met scholen. Daar werft hij nieuwe werknemers. Hij neemt leerlingen aan voor stages en traint ze. Als ze goed werk verrichten, krijgen ze na drie of zes maanden een contract aangeboden. Dit werkt erg goed.

Dit is het werkgeversimago van Bangi! Door een innovatieve werkomgeving te bieden, slaagt het resort en hotel erin precies genoeg werknemers aan te trekken en te behouden. 

Chefs in het Bangi Golf Resort die voedsel vacuüm verpakken
Chefs in het Bangi Golf Resort die voedsel vacuüm verpakken om de versheid te behouden. Braadpan met automatisch roerende bladen op de achtergrond.

De sleutel naar succes

De sleutel voor het succesvolle werknemersbeleid van het Bangi Golf Resort en Bangi Resort Hotel is het instinct van het management voor innovatie en de zorg voor hun mensen. De investering in geautomatiseerde workflows die worden ondersteund door de laatste technologie, verlaagt personeelskosten maar maakt de werkplek ook een stuk aantrekkelijker in een concurrerende sector. Bijdragen aan de balans tussen werk en privé van medewerkers motiveert medewerkers enorm en zorgt ervoor dat ze langer bij het bedrijf blijven dan gebruikelijk is in de horeca.SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie