0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Voorkom dat uw vaatwasmachine uitvalt

6 simpele onderhoudstips die vaak vergeten worden

Als horecaondernemer bent u veel tijd kwijt aan het maken van de roosters en het werven van personeel, de inkopen, het samenstellen van het menu, etc. Met zoveel aan uw hoofd is het waarschijnlijk dat het onderhoud van uw keukenapparatuur, zoals de vaatwasmachine, een bijzaak blijft totdat deze kapot gaat.

U zou uw zaak op korte termijn kunnen blijven exploiteren, maar op de lange termijn kan dit de functionaliteit van uw vaatwasmachine verminderen en de veiligheid van uw medewerkers en uw gasten in gevaar brengen. In plaats van te wachten met actie ondernemen tot de apparatuur kapot gaat, kunt u deze daarom het beste regelmatig (laten) onderhouden. Uw investering is bovendien meer waard als deze meerdere jaren zorgeloos werkt. Daarom volgen hier zes simpele onderhoudstips.

1. Lees de gebruiksaanwijzing

Het klinkt zo simpel, maar er is een reden waarom bij elke machine een handleiding wordt meegeleverd: om u en uw medewerkers te begeleiden bij het correct en efficiënt bedienen van de machine.

Zo kunt u menselijke fouten verminderen en uw medewerkers precies informeren over wat wel en niet kan, vooral als het gaat om het bedienen van de vaatwasmachine.

Ga niet voorbij aan de wat fijnere details zoals de instructies voor de chemie, want verschillende vaatwasmachines vereisen het gebruik van verschillende reinigings- en naglansmiddelen. Niet alle reinigings- en naglansmiddelen zijn hetzelfde.

2. Controleer op lekken rondom en onder de machine

Een lekkende vaatwasmachine kan veel dingen betekenen: de watervaste afdichting van de waskamerdeur is uitgedroogd en broos of beschadigd, de sproeiarm kan zijn werk niet goed doen door onjuiste reiniging of een losse of beschadigde afvoerslang voert het water niet af. Als een van deze problemen aanhoudt, kan dit de werking van uw apparatuur verminderen.

Controleer dus op lekken rondom en onder de machine om verspilling van water en energie tegen te gaan.

3. Verwijder regelmatig kalkafzetting

Als het aanvoerwater niet zacht genoeg is (< 3 graden dH), kunt u uw vaatwasmachine regelmatig professioneel ontkalken om te voorkomen dat de interne componenten defect raken, met name de verwarmingsunit. Dit verlengt de levensduur van de verwarmingselementen. Als alternatief kunt u kiezen voor een machine met ingebouwde waterontharder van MEIKO, de “Active Clean”. Ontkalken is dan niet meer nodig. De Active Clean kan achteraf niet meer worden ingebouwd. In dat geval kunt u kiezen voor een separate waterontharder.

Een waterontharder verwijdert calcium- en magnesiummineralen uit het aanvoerwater door zout als ionenuitwisseling te gebruiken. Hierdoor wordt de vorming van kalkaanslag, dat de verwarmingselementen en de sproeiers van de wasarm aantast, verminderd.

4. Reinig en droog de machine na de laatste wascyclus van de dag

U heeft wellicht een machine gekocht met een zelfreinigingsprogramma. Toch moeten de verschillende onderdelen zoals filters, zeven en wasarmen alsnog dagelijks goed worden gereinigd. Voedselresten kunnen bijvoorbeeld leiden tot verstopping van het filter en daardoor drainage voorkomen, met slechte wasresultaten tot gevolg.

Bovendien is het belangrijk dat de vaatwasmachine zelf ook wordt schoongemaakt. Vergeet daarbij niet de afdichtingen en de hoeken van de waskamer. Voer ook het water uit de machine af. Vuil water kan namelijk bacteriën bevatten die mogelijk gezondheidsrisico's kunnen opleveren voor degenen die de machine bedienen. 

 

Blauw is voor jou

De M-iClean machines van MEIKO zijn voorzien van het blauwe bedieningsconcept. Alle blauwe onderdelen kunt u eenvoudig zelf uitnemen en schoonmaken. Ofwel, blauw is voor jou. Daarna kunt u ze weer veilig terugplaatsen; de machine geeft het aan als een onderdeel niet goed zit.

Heeft u een korventransportmachine? Leg de blauwe flappen (lamellen) na gebruik van de machine in een bak met lauw water. Hierdoor voorkomt u dat de weekmakers verdwijnen en de lamellen hard worden en krom trekken.

5. Controleer de toevoer van chemie

Reinigings- en naglansmiddelen zijn de belangrijkste chemicaliën die door een professionele vaatwasmachine worden gebruikt, omdat ze ervoor zorgen dat u sprankelend schoon en hygiënisch vaatwerk krijgt. Als er te veel of te weinig van deze chemicaliën wordt gebruikt op uw vaatwerk, kan dit leiden tot ongewenste resultaten.

Controleer daarom regelmatig de toevoer van reinigings- en naglansmiddelen, zodat continu de juiste dosering wordt gebruikt voor de beste wasresultaten. Zorg voor voldoende voorraad, zodat u niet misgrijpt.

6. Plan periodiek professioneel onderhoud in

Het maken van een afspraak voor periodiek professioneel onderhoud voor uw professionele vaatwasmachine(s) is een heel eenvoudige taak, maar wordt om verschillende redenen toch vaak vergeten. Kies daarom voor een MEIKO serviceprogramma, dan hoeft u zelf geen afspraak meer te maken, want dat doen wij voor u, en voorkomt u dat uw machine onverwacht uitvalt, en daarmee stress en tijdverlies

Extra tip: met MEIKO Connect, een app die beschikbaar is voor bepaalde MEIKO modellen, kunt u uw machines bewaken en relevante machine- en hygiënegerelateerde gegevens bekijken via uw smartphone. 

Kortom, als u deze zes onderhoudstips nauwkeurig opvolgt, voorkomt u gezondheidsrisico's voor uw medewerkers en heeft u gegarandeerd langer plezier van uw vaatwasmachine.

 


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie