0
Winkelwagentje
Contact
The clean solution

Veiligheid

Ademhalingsmaskers behandelen: machinale vs. handmatige behandeling

Handwerk is weliswaar belangrijk en goed, maar niet bij de reiniging van ademhalingsmaskers en longautomaten! Met de TopClean M van MEIKO gaat het sneller, zuiniger en vooral hygiënischer.

Brandweerlieden moeten tijdens een operatie niet alleen volledig kunnen vertrouwen op hun collega's, maar ook op hun uitrusting. Het ademhalingsuitrustingslexicon heeft de term veiligheidsketen geïntroduceerd:

De veiligheidsketen combineert alle maatregelen, methoden, tactieken, uitrusting en apparaten die het gebruik van ademhalingsuitrusting veilig maken en die het, in extreme gevallen, mogelijk maken dat de persoon die de ademhalingsuitrusting draagt ​veilig kan worden gered door middel van een noodredding.

Hiertoe omvat de veiligheidsketen de volledige veiligheidsfilosofie voor ademhalingsbescherming tijdens de voorbereiding van de operatie, de implementatie van de operatie en de nabehandeling na de operatie. Als u de keten onderbreekt, kan de persoon die het ademhalingsmasker draagt in een levensbedreigende situatie terechtkomen.

Voordeel TopClean M: Geldige, veilige processen

Tot de bovengenoemde nabehandeling hoort ook de behandeling van de ademhalingsbeschermingsapparatuur. En net zoals bepaalde gevaarlijke situaties vereisen dat bepaalde processen worden bestreden, zijn valide processen een grote hulp bij het behandelen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Dit kan echter niet worden gegarandeerd als de behandeling handmatig plaatsvindt. Zoals bij elk handmatig proces liggen ook bij deze methode fouten op de loer: Een onjuiste dosering van de gebruikte chemicaliën, een ontoereikende besproeiing van de producten, een te korte inwerktijd, of een te lange als u bijvoorbeeld midden in het handmatige behandelingsproces moet uitrukken.

Dat is gebeurd bij de brandweer in de stad Lahr. Met als resultaat dat de ademhalingsmaskers beduidend langer in het reinigingsbad lagen dan goed voor ze was. De weekmakers kwamen los van het rubber van de maskers. Na de volgende operatie hadden de brandweerlieden zwarte afdrukken op hun huid.

Prof. dr. Walter Popp, hoofd ziekenhuishygiëne aan de universiteitskliniek in Essen, bevestigt in een deskundigenverslag na intensieve tests dat TopClean M goede prestaties levert op het gebied van reiniging en desinfectie. (…) In het algemeen verdient machinale behandeling van ademhalingsmaskers de voorkeur boven een handmatige.

>> naar het deskundigenverslag over hygiëne (in het Engels en Duits)

  • In tegenstelling tot een handmatige behandeling kan dit bij de TopClean M niet gebeuren. Hier worden alle parameters (tijd, chemie, mechanica, temperatuur) van het behandelingsproces gespecificeerd en betrouwbaar uitgevoerd.
  • De geïntegreerde deurvergrendeling zorgt ervoor dat de processen niet kunnen worden onderbroken nadat de startknop is ingedrukt.
  • Dankzij een ingebouwde leegstanddetectie vindt er geen reinigingscyclus plaats als er niet voldoende chemicaliën zijn.

“Natuurlijk was ons handmatige proces vroeger ook acceptabel. TopClean M en daardoor de machinale reiniging is echter niet alleen acceptabel, maar verschaft ons ook een veel betere procesveiligheid.ˮ

Thomas Happersberger, commandant van de brandweer in de stad Lahr

Voordeel TopClean M: gebruikersveiligheid

Als de handmatige behandeling onder ongeschikte omstandigheden plaatsvindt, kan dit nadelen voor de gebruiker hebben: Dampen van reinigingsmiddelen worden ingeademd, de chemicaliën tasten de huid aan en de besmetting op de PBM kan ook de persoon schaden die deze eigenlijk moet verwijderen.

De machinale behandeling daarentegen vindt plaats in een gesloten systeem, ofwel direct in de TopClean M. Dat betekent vooral één ding: Meer veiligheid voor de gebruiker, aangezien hij geen direct contact heeft met de reinigingschemicaliën.

Voordeel TopClean M: een goedgekeurd proces

Een artikel in het tijdschrift “Der Sicherheitsbriefˮ beschrijft hoe een gelijmd inademventiel in het ademhalingsmasker de luchttoevoer voor een dienstdoende brandweerman verhinderde. De man rukte het ademhalingsmasker tijdens het blussen van zijn gezicht en inhaleerde de omgevingslucht. Hij moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

Toen de ongevallenverzekering van de brandweer destijds de processen onderzocht, kwam naar voren dat de ademhalingsmaskers zonder demontage in een speciale trommelwasmachine waren gewassen met een ander reinigingsmiddel dan het middel dat door de fabrikant van de maskers werd aanbevolen en daarna werden gecontroleerd. Uiteindelijk was het klaarblijkelijk niet mogelijk om te bepalen of alle ventielen waren gecontroleerd.

Ergo: Er is een proces gebruikt dat niet is goedgekeurd. Behalve de gewonde brandweerman kwam hier ook iemand die verantwoordelijk is voor het verrichten van onderhoud aan ademhalingsuitrusting in de problemen.

De machinale behandeling in de TopClean M betekent ook meer veiligheid voor de persoon die belast is met het onderhoud aan ademhalingsuitrusting, omdat het reinigings- en desinfectieproces dat daar plaatsvindt is goedgekeurd door de toonaangevende fabrikanten van ademhalingsmaskers.

 

Voordeel TopClean M: tijdbesparing

Een ander nadeel van handmatige desinfectie: Deze verbruikt waardevolle de capaciteiten van de personen die verantwoordelijk zijn voor onderhoud aan ademhalingsuitrusting, terwijl het er juist om gaat om de gebruikte chemicaliën volledig te verwijderen.

Als je gemiddeld voor 4 ademhalingsmaskers 4,5 uur nodig hebt voor het hele proces, wordt de behandelingstijd in de TopClean met 60% verkort. Het enige dat nog gedaan moet worden, is de ademhalingsmaskers demonteren, ze in de korven plaatsen en tenslotte weer in elkaar zetten en controleren. De rest wordt door de TopClean M gedaan met programmaduren van 6 tot 10 minuten. Er kunnen in zeer korte tijd maximaal 4 ademhalingsmaskers tegelijkertijd worden gereinigd en gedesinfecteerd. Of 8 longautomaten. Of 4 ademhalingsmaskers en 4 longautomaten.

Conclusie

Olaf Fernys, die bij het brandweercentrum Leipzig samen met een collega verantwoordelijk is voor het reinigen van 892 ademhalingsmaskers en 661 longautomaten, vat al deze argumenten heel eenvoudig samen:

"Belangrijker dan tijdbesparing is de meerwaarde op het gebied van veiligheid en hygiëne dankzij TopClean M van MEIKO!"


SAMEN EEN STAP VOORUIT

Met duurzame oplossingen voor het wassen van herbruikbaar kunststof servies.

Weg met wegwerp, het is tijd voor herbruikbaar: van bekers tot flessen, van bakjes tot schaaltjes.

Meer informatie