0
Winkelwagentje
Contact
  The clean solution
  Hygiëne in het Laverhof

  Verpleeghuis Laverhof

  Bij de Laverhof hechten alle krachten veel belang aan kwaliteit en een lange levensduur van apparaten

  Woonkamer Laverhof

  "Wij bouwen voor 30 jaar en niet voor drie. Daarom hechten wij waarde aan kwaliteit en een lange levensduur van apparaten."

  Wereldwijd werd in 2015 om de 3,2 seconden bij een mens dementie vastgesteld, aldus het Wereld Alzheimer Rapport. Momenteel lijden circa 47 miljoen mensen aan een vorm van dementie. Helaas kunnen de huidige medische behandelingsmogelijkheden het verloop van dementie slechts in zeer beperkte mate positief beïnvloeden. Wat resteert, is de mogelijkheid om invloed uit te oefenen via de verzorging. Zo verrichten in Nederland de teams in de vier instellingen van de Laverhof voorbeeldig werk. "Leven als thuis" betekent Laverhof. En zo voelen de 96 mensen zich ook , die in St. Barbara in Schijndel (Noord-Brabant) wonen.

  Een kleine 24.000 inwoners telt de gemeente Schijndel, waar de Laverhof zich bevindt. Het voormalige diaconessenhuis van de congregatie "Zusters van Liefde" bevindt zich hier nog altijd. De zusters, bij wie spiritualiteit, gemeenschap en missie centraal in hun leven staan, zijn tegenwoordig zelf zeer op leeftijd en brengen hun oude dag door in een speciale gemeenschap in de Laverhof. Ze hebben hun stempel op de regio gedrukt, ze hebben crèches en scholen onderhouden en een verpleeghuis geleid. Het concept voor de 96 mensen in de acht woongroepen hebben ze evenzeer beïnvloed. "Nadat het klooster in de Tweede Wereldoorlog vernietigd was, hebben de nonnen het weer opgebouwd en er een verpleeghuis voor de zusters van gemaakt", aldus Tiny Jansen. De elektromonteur van origine heeft ooit bij een groot olieconcern in Rotterdam gewerkt. Tegenwoordig is Tiny Jansen verantwoordelijk voor alles, wat in St. Barbara met techniek te maken heeft. Hij heeft overal zijn contacten, kent het hele huis en is ook bij veel dingen betrokken, die niets met de technische support te maken hebben maar veel meer met de menselijke omgang.

  "Dat gebeurt met veel respect en op een zeer rustige manier", aldus Tiny Jansen. Daarom is het ook niet gewenst, dat men een ronde door de woongroepen maakt. "Veel van de mensen hier lijden aan dementie", aldus Tiny Jansen, die – net als zijn collega's in de verpleging – van mening is, dat men de bewoners daarom zo weinig mogelijk moet storen en ergeren. Maar hoe is dat te verenigen met het motto, dat men in de Laverhof net als thuis woont? "Dat heeft met zeer veel dingen in de omgeving te maken. De bewoners brengen deels hun eigen meubels mee, het huishoudelijke wasgoed, maar ook de kleding van de bewoners wordt hier gewassen. De reiniging is niet uitbesteed aan een externe firma, maar wordt uitgevoerd door eigen medewerkers – net als thuis dus.  Zo komen de mensen die hier wonen, telkens weer dezelfde mensen tegen die hier werken. Dat creëert een bijzonder soort gemeenschap. En voor de bewoners die niet aan dementie lijden, haalt men zoveel mogelijk leven in de Laverhof. Zo wordt indien nodig de voormalige eetzaal van het klooster omgebouwd tot gemeenschapszaal – en vinden binnen de eerbiedwaardige muren vreugdevolle gebeurtenissen, feesten en vieringen plaats.
  Wie dit alles weet, beziet de "Schakel" opeens met geheel andere ogen. Midden op het terrein van het verpleeghuis bevindt zich namelijk de gelijknamige kroeg. Hier staat een biljarttafel, hier kan gezamenlijk televisie worden gekeken, er staat een pc en wie dorst heeft, krijgt gratis een glas water. . Misschien is de Schakel ook een kleine herinnering aan de tijden, waarin Schijndel beroemd was vanwege zijn hopteelt...


  Tiny Jansen weet dat hij in een verpleeghuis werkt, dat als een voorbeeld wordt gezien. Het behoort – zoals zo vaak in Nederland – een stichting toe. Hij waardeert de platte hiërarchie, waardoor altijd snel gereageerd kan worden – ook als het om de aanschaf van nieuwe technische apparaten gaat, die niet elke dag op het to-do-lijstje staan. "Wij werken in de werkruimtes van al onze instellingen bijvoorbeeld met reinigings- en desinfectieapparaten van MEIKO", aldus Tiny Jansen. Het management en Tiny zelf beschouwen dit als investering in de toekomst: "Wij bouwen voor 30 jaar en niet voor drie. Daarom hechten wij waarde aan kwaliteit en een lange levensduur van apparaten". Gezien het feit dat het Wereld Alzheimer Rapport voor het jaar 2030 het aantal Alzheimerpatiënten op 74 miljoen schat, is dat meer dan verstandig.