0
Winkelwagentje
Contact
Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
The clean solution

Eilenriedestift e.V., Hannover

Voedselresten hygiënisch en veilig verwerken met MEIKO's WasteStar CC

Natuurlijk moeten de voedselresten die daarbij ontstaan, hygiënisch en veilig worden verwerkt

Het heeft wel iets bijzonders, als men midden in het seniorencomplex Eilenriedestift in de buurt van het Stadtwald van Hannover staat, en dat komt zeker niet alleen door het park, dat perfect als een Engelse tuin aandoet. Het sociale, culturele en maatschappelijke leven staat er in het middelpunt! Literatuurlezingen met Donna Leon worden er evenzeer gegeven als muzikale voorstellingen. Maar wat het leven in het Eilenriedestift evenzeer de moeite waard maakt, zijn ook de schijnbaar kleine dingen als rondleidingen door de nieuw vormgegeven keuken, die halverwege het jaar geïnstalleerd werd.

Christian Hiller, hoofd gastronomie, was zeer enthousiast over het idee om de bewoners door "zijn keuken" rond te leiden. "De meesten hebben toch ook veel tijd van hun leven in de eigen keuken doorgebracht en waren enthousiast over de techniek die in een centrale keuken aanwezig is." Een gezonde, bewuste en moderne voeding is net zo belangrijk voor het hoofd gastronomie als een goed functionerende en kwalitatief hoogwaardige keukentechnologie.

Daartoe behoren niet alleen de fornuizen, koelcellen of spoelinstallaties, maar ook een voedselrestinstallatie, die de etensresten perfect verwerkt voor hergebruik. Deze werd onlangs nog aangepast, om de keukenequipment te completeren. Aldus Hiller: "Wij hebben dagelijks drie maaltijden – waaronder ook een middagmenu met meerdere gerechten naar keuze. In totaal koken wij voor ongeveer 400 bewoners. Natuurlijk moeten de voedselresten die daarbij ontstaan, hygiënisch en veilig worden verwerkt. Tot nu deden we de resten in kleine tonnen in de keuken en daarna wederom in grote tonnen."

Hygiënische veiligheid is een belangrijke voorwaarde

De nieuwe WasteStar CC heeft kleine, compacte afmetingen, is ongeveer vergelijkbaar met een huishoudelijke vaatwasmachine en kan voedselresten van maximaal 900 porties eten per dag verwerken. Als bij het opruimen per ongeluk eens een mes of een vork met de resten meegaat, dan hechten de delen dankzij een magnetisch veld aan het oppervlak. Bovendien kan het krachtige maalwerk zelfs botten of schalen van mosselen of schelpdieren verwerken.

Hygiënische veiligheid is een belangrijke voorwaarde, waaraan met de correcte inzameling en verwerking van de voedselresten voldaan moet worden, en juist voor een seniorencomplex is hygiënisch werken absolute prioriteit. Maar de kosten vormen een enorme factor in de rendementsberekeningen van elk hoofd gastronomie.

Aldus Christian Hiller: "Door het gebruik van de WasteStar CC hoeven de voedselresten niet meer te worden opgeslagen in tonnen en hoeven de tonnen niet moeizaam te worden schoongemaakt. Een enorme tijdwinst voor ons. Afgezien daarvan, dat wij nu ook geen extra koeling meer nodig hebben voor de tonnen met voedselresten. De kleingemaakte resten belanden als biosubstraat in het aangesloten reservoir en dit wordt weer geleegd door de afvalverwerker. Nadat de machine zijn werk gedaan heeft, wordt deze gereinigd, wat moeiteloos gaat."

M-iQ zelfreinigend
Hygiënisch werken

Aan het einde van het spoelproces reinigt de M-iQ zichzelf met gebruik van het water in de tank. Enkel de blauw gemarkeerde onderdelen moeten handmatig worden gereinigd.