0
Winkelwagentje
Contact
Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
The clean solution

Hotel QO Amsterdam: duurzaamheid in optima forma

Het QO in het Amstelkwartier in Amsterdam is ontworpen om nieuwe normen te stellen voor 'verantwoorde gastvrijheid', waarbij wordt voldaan aan de behoeften en verwachtingen van gasten zonder het milieu te schaden. Vanaf het begin was de ambitie om met het hotel, dat 288 bedden telt, LEED Platinum te bereiken, een internationaal erkende duurzaamheidsstandaard.  

Energievereisten worden tot een minimum beperkt door intelligente klimaatregeling die herkent of en hoeveel personen aanwezig zijn in een ruimte en de ventilatie, verwarming en koeling aanpast. De buitenkant van het hotel is een glazen omhulsel gemaakt van thermische panelen die zich aanpassen aan en reageren op het klimaat buiten. Glijdende aluminium panelen creëren extra isolatie op koudere dagen of laten licht door om warmte toe te voegen. 70 m ondergronds begraven ligt is een energieopslagsysteem; een thermische watervoerende laag die warmte van de warmere maanden opslaat en deze wanneer nodig vrijgeeft om warm water te leveren voor, onder andere, de afwas. Een grijswatersysteem beperkt het afvalwater; water uit de douches en gootstenen wordt opnieuw gebruikt om de toiletten door te spoelen.

Een kas op het dak maakt gebruik van geïntegreerde aquaponics om vissen en planten te kweken in een voor beide partijen voordelig ecosysteem; het visafval biedt een biologische voedselbron voor de planten en de planten zuiveren het water voor de vissen. Bijna een derde van het beton dat werd gebruikt in de constructie van het QO kwam van het iconische oude Shell-gebouw in Amsterdam. De Nederlandse geschiedenis met de zee komt terug in tapijten gemaakt van 100% gerecycled visnet. Keukenafval wordt gerecycled tot compost dat in de kas wordt gebruikt en levert brandstof voor een bio-warmtekrachtkoppelingsinstallatie die warmte en elektriciteit levert.

Alle foodservice activiteiten worden gerund door Executive Chef Alexander Brouwer. Restaurant Juniper & Kin op de 21e verdieping serveert 'puur eten' en cocktails gemaakt met plantaardige ingrediënten die elk uur uit de kas worden geplukt. "De gerechten die hier worden geserveerd, worden op de minimaal noodzakelijke kooktemperatuur gebracht, die nooit hoger is dan 41 °C, waardoor de volle ervaring van smaken in hun puurste vorm wordt gegarandeerd". Restaurant Persijn op de begane grond is gestoeld op de baanbrekende Nederlandse keukenbeweging: voorrang geven aan lokale, duurzame seizoensproducten. De menu's worden dagelijks aangepast om rekening te houden met het bijsnijden van de 'superverse' gespecialiseerde groenten, fruit en kruiden uit de kas.

Duurzaamheid maximaliseren

De keukenfaciliteiten voor de begane grond en de 21e verdieping, alsmede de roestvrijstalen apparatuur voor de bars werden geadviseerd, geïnstalleerd en in bedrijf gesteld door Bert Muller, dat al meer dan 120 jaar professionele keukens ontwerpt, installeert en onderhoudt. "In Nederland verwacht de klant dat de adviseur voor cateringapparatuur ook keukenaannemer is", legt Willem van de Kaa, directeur van Bert Muller, uit. "Mededirecteur Edward Vinke en ik waren verantwoordelijk voor het ontwerpen van de faciliteiten en het selecteren van de apparatuur voor dit project, waarbij we ervoor moesten zorgen dat we aan de vereisten van LEED Platinum konden voldoen." Bert Muller adviseerde en installeerde apparatuur voor de keuken in de kelder, de vergaderzaalkeukens, het restaurant en de bar op de begane grond, de bar op de eerste verdieping, en de keuken en de bar op de 21e verdieping.

"Om aan de vereisten van LEED Platinum te voldoen, moesten we onder andere diverse aspecten van de apparatuur kunnen kwantificeren en detailleren, zoals verbruik van water, stroom en chemicaliën, maar ook waar het vandaan kwam en hoeveel kilometers het heeft afgelegd. Elk apparaat werd besproken, van de grote bandmachine tot de houten serverschalen, "zegt van de Kaa. "We wilden bijvoorbeeld bewijzen hebben van betere milieuprestaties en kozen voor merken die dat konden waarmaken. "Met betrekking tot de grote M-iQ korventransportmachine kon MEIKO het water-, energie- en chemicaliënverbruik van de machine aantonen. We werken al 30 jaar met MEIKO in Nederland. Ze creëren oplossingen en maken hun beloften waar. Hun machines zijn wereldwijd leidend in termen van minder water, minder verspilde warmte, minder lawaai, minder onderhoud en betere installatie. MEIKO biedt transparante, eerlijke informatie en maakt waar wat ze zegt."

Milieuprestaties

De hoofdvaatwasmachine van het QO is een M-iQ (K-M54 V8) korventransportmachine, die voornamelijk keukengerei en serviesgoed verwerkt. De droogzone is opgenomen in de retourbocht van 180 graden. Buiten de hoofdmaaltijden wast de machine ook alle waterflessen van het hotel 's nachts in speciale waskratten. De flessen worden gevuld via een intern systeem en gebruikt in de restaurants en bars, en twee per hotelkamer.

MEIKO M-iClean voorladers zijn geïnstalleerd in alle bars om glaswerk te verwerken. Een GiO-module, voor omgekeerde osmose waterbehandeling, is separaat van elk van de machines opgesteld, waardoor ze netjes onder de bar zijn geplaatst. Grenzend aan de keuken op de 21e verdieping staat een MEIKO DV 80.2 GiO doorschuifmachine, waar de afwasser een prachtig uitzicht over Amsterdam heeft!

Chef-kok Alexander Brouwer is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de restaurants en bars. "We hebben er goed voor gezorgd dat de keukens en de vaatwasmachines het meest duurzame pakket voor onze behoeften waren", zegt Brouwer. "Elk apparaat, van de houten serveerschalen tot de vaatwasmachines en het keukenprogramma, werd besproken en beoordeeld op de milieuprestaties, inclusief de kilometers die nodig waren om hier te komen. De hoofdvaatwasmachine van MEIKO zal bijna 24 uur per dag in gebruik zijn. De blauwe gekleurde onderdelen op de hoofdvaatwasmachine zelf helpen het personeel te bepalen welke onderdelen regelmatig handmatig moeten worden gereinigd ... blauw is werk voor jou!'. De GiO omgekeerde osmose waterbehandeling is met name van belang voor het glaswerk; het helpt de wasresultaten van de allerbeste kwaliteit te leveren en onze glazen komen smetteloos en sprankelend uit de machine, zonder te poleren."

"Onze ervaring met klanten die M-iQ-machines gebruiken, is dat ze altijd tevreden zijn met de resultaten", zegt Willem van de Kaa. De resultaten van de M-iClean voorladers met GiO omgekeerde osmose zijn gewoon uitstekend. En onze klanten merken dat ze 50 procent minder verbruiken dan met hun vorige MEIKO-machines op het gebied van energie, water en chemicaliën. Als we hulp en technisch advies nodig hebben, vooral voor ongewone situaties, gaan we naar MEIKO. MEIKO past bij onze doelen; ze zijn betrouwbaar, bieden goede hulp en eersteklas technische ondersteuning. MEIKO Nederland biedt ook specifieke ondersteuning aan haar dealers zoals Bert Muller. Dit omvat toegewijde technische training voor onze medewerkers en verbeterde klantenservice, wat ons tijd en geld bespaart en tegelijkertijd een betere service biedt aan onze klanten."

 Omgekeerde osmose systeem
Omgekeerde osmose - Professionele vaatwastechnologie

Net als bij het volledige demineralisatieproces, produceert een osmose-module vrijwel puur water. Onder druk wordt het water door een membraan gestuurd, waarbij bijna alle ongewenste substanties achterblijven.

 Systeem met omgekeerde osmose - GiO-module
Gio Module omgekeerd osmosesysteem - Vaatwastechnologie

De MEIKO GiO MODULE is in verschillende formaten beschikbaar, als aparte compacte unit of als ingebouwd omgekeerd osmosesysteem.