0
Winkelwagentje
Contact
Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
The clean solution

Knappschaftskrankenhaus Dortmund

Probleemloos en hygiënisch betrouwbaar spoelen en voedselresten verwijderen

"Uit vele keukens een maken", zo luidde de uitdaging, waarvoor de organisatoren van het Klinikverbund Dortmund/Westfalen in de herfst van 2012 stonden. Er werd naar een oplossing gezocht voor een centrale maaltijdvoorziening – als vervanging voor dagelijks vers bereide maaltijden in toendertijd drie klinieken. De beslissing viel op het sous-vide-systeem, dat de cateraar Procuratio (maatschappij voor dienstverlening in de sociale welzijnszorg/Erkrath) aan het Klinikverbund aanbood. Rond 1.100 maaltijden per dagdeel (in de ochtend, middag en avond) worden getransporteerd naar de stations van de klinieken in de omgeving.

De retourzendingen bestaan uit het vuile vaatwerk en alle voedselresten die in de kliniek Dortmund door de voedselrestinstallatie WasteStar van het Offenburger bedrijf MEIKO vakkundig worden verzameld. Per maand ontstaat er ongeveer vijf kubieke liter aan voedselresten. Voordat het vuile vaatwerk, het bestek en de dienbladen in twee vaatwerkspoelmachines van het merk M-iQ hygiënisch betrouwbaar en schoon worden gereinigd, verwijdert het personeel de voedselresten van de borden en laat deze in speciaal daarvoor aan de voorzijde van de machines aangebrachte afwerpschachten zakken.

De vaatwastechniek van MEIKO is aan de  voedselrestinstallatie WasteStar  gekoppeld, zodat spoelen en verzamelen van voedselresten probleemloos en hygiënisch betrouwbaar functioneren.

"Ik wist niet dat er zo een op elkaar afgestemde techniek bestaat", benadrukt Philipp Fornefeld (leiding projectmanagement, Klinikum Westfalen GmbH), die in dit duo een optimale oplossing ziet. Want het organische afval wordt in de voedselrestinstallatie verzameld en automatisch verkleind tot een homogene massa. Aan dit waardevolle grondstoffensubstraat worden de vetten uit de vetafscheider toegevoegd en vervolgens wordt de massa naar een ondergrondse tank geleid en afgevoerd voor  milieuvriendelijke recycling.

Parallel daaraan werken de beide vaatwerkspoelmachines M-iQ, eveneens met een hulpbronnenefficiënte programmering. Dagelijks worden tot 40.000 vaatwerk- en bestekdelen hygiënisch betrouwbaar gereinigd. "Voor ons was het belangrijk om de onderhoudskosten en het water- en energieverbruik bij de vaatwastechniek zo laag mogelijk te houden", aldus Philipp Fornefeld, die gelijktijdig naar de lage onderhoudsintensiteit van de machines verwijst. In vergelijking met andere aanbieders en op grond van de terugverdientijd was MEIKO – ook in combinatie met de nieuwe installatie voor organisch afval – de beste keuze. Het is een perfecte oplossing uit een hand".