0
Winkelwagentje
Contact
Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
The clean solution

Ouderwets genieten in Restaurant De Bomma

Gerechten zoals alleen grootmoeder die maakt

De afgelopen decennia is het aantal exotische eetgelegenheden in Antwerpen door de komst van migranten en de veranderende smaak van de bezoekers enorm toegenomen. “Er zijn heel veel vooral Thaise en Italiaanse restaurants bijgekomen, waardoor echt Vlaamse kost moeilijk te vinden was”, aldus zaakvoerder Ronny De Backer. Dit inspireerde hem tot een nieuw concept: De Bomma.

 

Grootmoeders keuken

Het eerste restaurant kwam er in 2014, op de Suikerrui in het historische stadscentrum van Antwerpen. Op de kaart klassieke, Vlaamse kost. Witlof in de oven, Vlaamse goulash, zuurkool en natuurlijk stoofvlees. “Stoverijen nemen lang tijd om te prepareren, stoofvlees bereiden kost zo’n 4-5 uur. Mensen hebben daar tegenwoordig zelf geen tijd meer voor. Daarom komen ze bij ons ouderwets genieten van lekkere traditionele gerechten, zoals alleen grootmoeder die maakt. De gasten variëren van 2 tot 102, we hebben voor ieder wat wils”, aldus Ronny. En dat de gasten het waarderen is duidelijk: het stoofvlees van De Bomma werd door de lezers van de Gazette van Antwerpen gekozen tot het beste stoofvlees van Vlaanderen.

 

Tweede Bomma

Het restaurant werd al snel een succes. “We zijn begonnen met vijf medewerkers en ondertussen uitgegroeid tot 28 voltijdse equivalenten. De zaak zit bijna altijd bomvol”. En dus opende Ronny eind maart 2019 een tweede Bomma. Op wandelafstand van de eerste en met mooi zicht op de rivier De Schelde en het kasteel Het Steen. Meer dan een jaar lang werd er gewerkt om het nieuwe restaurant klaar te krijgen en het resultaat mag er zijn. De nieuwe Bomma biedt plaats aan 150 gasten en beschikt over een groot terras. De kaart is hetzelfde gebleven en net als de eerste Bomma hangt ook de tweede vol met foto’s van grootmoeders, die door de gasten zijn meegenomen en de zaak opsieren.

 

Duurzame toestellen

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Ronny vertelt: “In de nieuwe zaak hebben we hard ingezet op ecologische en duurzame toestellen om zowel de impact op het milieu als het stroomverbruik tot een minimum te beperken. Zoals een snelkoelfunctie die 300 kg stoofvlees van 70 graden terugkoelt naar 5 graden in 3 uur. En een heel moderne dampkap op infrarood, die extra afzuigt op plaatsen waar het echt nodig is en het vet uit de lucht filtert en daardoor alleen maar schone lucht uitblaast”.

 

Veel afwascapaciteit nodig

Ook de vaatwasmachines zijn zeer energiezuinig. “Vanwege de positieve ervaringen met MEIKO in de eerste Bomma hebben we ook hier gekozen voor hun machines. Een grotere zaak vraagt om een grotere capaciteit en dus hebben we op advies van de dealer (A-Vreys BVBA) gekozen voor een dubbele doorschuiver”, vertelt Ronny. Deze dubbele doorschuiver is de M-iClean HXL die onder de ruime kap plaats biedt voor twee korven en dankzij de vrije invoerhoogte ook voor veel grote en volumineuze voorwerpen. Achter de bar staat een M-iClean U voorlader, voorzien van osmosetechnologie, die zorgt voor schitterend schone en hygiënische glazen. “Wij zijn het enige restaurant in Antwerpen dat gratis leidingwater aanbiedt, Free Tap Water dus. En dat betekent dat er op een avond heel veel glazen doorheen gaan. Gelukkig hebben we MEIKO die de afwas doet, en daar zijn de medewerkers heel blij mee”, aldus een tevreden Ronny.