0
Winkelwagentje
Contact
Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
The clean solution

Dit is geen eendagspony: in Freiburg wordt bargeschiedenis geschreven

MEIKO zorgt in de One Trick Pony voor brandschone glazen en servies.

Hero one Trick Pony

Mr. Wonky, Wally Walnut en Captain Pugwash vormen de Chaos Coco Club en nemen het op tegen Doctor Bergamotto. Ook The Falcon, Poison Ivy en nog veel meer zijn van de partij. Klink dit avontuurlijk? Dat is het ook! En dit is niet iets dat u op een bioscoopscherm ziet, maar op een drankenkaart. Een kaart die is onderscheiden voor de originaliteit, net als de bar. Achter de drankjes verbergen zich striphelden: in de One Trick Pony ontmoeten ze elkaar allemaal.

Slechts een jaar na de oprichting behoorde de bar in de oude binnenstad van Freiburg al tot de beste bars van het land. Het team rond de bedrijfsleiders Andreas Schöler en Boris Gröner zorgde voor een sensatie bij de uitreiking van de Mixology Bar Awards 2018. Eén prijs is al een hele eer, maar het barpersoneel uit Freiburg scoorde een hattrick: drie awards! Dat was nog nooit eerder gebeurd. “Nieuwe bar van het jaar”, “Barkaart van het jaar” en “Mixoloog van het jaar”: de One Trick Pony schoot in één keer naar de top. Het spreekwoordelijke “one trick pony” betekent dat iemand maar één enkel kunststukje beheerst en dit herhaalt. Maar dat gaat niet op voor deze bar.

Een steeds herhaald kunststukje katapulteert niemand naar de hoogste plek bij de topbars. Daar is meer voor nodig. Veel meer. “Het gaat erom wat je tot een goede gastronoom maakt”, legt Schöler uit. Een smalle gang leidt naar beneden in het markante gewelf met twee etages. Breed, maar toch klein en vol energie, overeenkomstig het motto “fine drinks & diving”. De succesvolle reputatie snelt de Pony vooruit. Ook al weten veel bezoekers niet precies waar de onderscheiding voor was, het aantal is toch in heel korte tijd verdubbeld. De basisingrediënten zijn het plezier in uitproberen en compromisloze kwaliteit. Daarvoor wordt op technisch en ambachtelijk gebied alles uit de kast gehaald. Menig kok zou jaloers zijn als hij een blik zou kunnen werpen in de keuken waar de ingrediënten van de 24 drankjes worden gemaakt. Dat zijn er maar liefst 91, veel daarvan uit de regio. Bij de samenstelling staan de makers open voor nieuwe dingen, er is geen plaats voor vaste regels. Bang? Echt niet!

“Een ingewikkelde techniek is echter geen doel op zichzelf. Als het eenvoudiger kan, dan doen we dat. We zijn immers gastronomen”, aldus Schöler. Wanneer ben je dan een goede gastronoom? “Je moet je gasten en je stad kennen. Uiteindelijk wil je mensen samenbrengen en ze een fijne tijd geven, zodat ze even weg zijn uit hun dagelijkse leven. Veel mensen maakt het helemaal niet uit hoeveel moeite het kost om een drankje te maken.”

One Trick Pony Ballon 2

Voor wat betreft topprestaties: die worden ook van de vaatwastechniek gevraagd. Ook hier wordt voor toptechnologie gekozen, dus voor MEIKO. Er gaan per nacht circa 400 drankjes over de toonbank. Eén persoon is constant aan het afwassen. Een moeilijke opgave gezien de glazen. Duidelijke structuren, geen modeartikel, maar gedeeltelijk handbeschilderd. “De machine levert uitstekende resultaten, poleren is totaal overbodig geworden. De glazen wordt kort afgekoeld en gaan dan direct in de glasbevriezer”, zegt Schöler blij. Maar het houdt niet op bij de glazen. Door de vele eigen ingrediënten neemt de vaatwastechniek in de keuken het op tegen heel andere tegenstanders: siroop, resten van kruiden, vruchtvlees en nog veel meer. Maar of het nu aangekoekt is of niet, MEIKO wast alles wat er overblijft van het experimenteren en produceren eraf. Zo zijn ook in de keuken uitstekende wasresultaten gegarandeerd. Soms kan het zo simpel zijn.