0
Winkelwagentje
Contact
Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
The clean solution

Haus Hainstein

Meer tijd voor verse ingrediënten: Maarten Luther zou bij Haus Hainstein niet "nee" hebben gezegd

"Eet wat gaar is. Drink wat klaar is. Spreek wat waar is."

Je kunt niet anders dan van Maarten Luther houden – vooral vanwege zijn wijze woorden. Ook 2017 is ZIJN jaar! 500 jaar reformatie - zonder meer een knappe prestatie. Er zijn niet veel gebeurtenissen die de wereld zo ingrijpend hebben veranderd als de nieuwe vertaling van de bijbel en het beschikbaar stellen van de bijbel in gedrukte vorm destijds. De horecagelegenheid die precies ligt tussen de Luther-stad Eisenach en de Wartburg, de locatie waarheen Luther destijds werd verbannen, is dan ook goed voorbereid. De gasten van Haus Hainstein kunnen een spannende menukaart verwachten in het jaar van Luther.

"Ik heb precies uitgezocht wat er destijds bij wild of vis werd geserveerd. Van het bestaan van aardappels had men in de 16e eeuw immers nog geen benul", aldus Uwe Beyer lachend.

De keukenmanager van het restaurant van hotel Haus Hainstein heeft het nodige onderzoek verricht – en vond ovenschotels met granen en groenten en natuurlijk de pofboon uit het naastgelegen Erfurt. Geen wonder dat Luther ooit aan zijn gasten vroeg of het eten hen niet had gesmaakt, omdat hij hun darmgeluiden niet kon vernemen …

Nog steeds nemen groenten een belangrijke plaats in op de menukaart van Haus Hainstein (bijvoorbeeld de rode kool bij de runderrollade, een specialiteit uit de Duitse keuken). Beter nog: in de keuken van Uwe Beyer worden alle gerechten vers bereid: "Rode kool uit blik is voor ons uit den boze", zegt Uwe Beyer, die 20 jaar op zee werkzaam is geweest voor de Arcona-groep en daarna voor verschillende Steigenberger-vestigingen heeft gewerkt. Verse ingrediënten moet je je willen en kunnen permitteren.
Voor Uwe Beyer en zijn team is dat sinds een aantal maanden nog eenvoudiger – dankzij de nieuwe vaatwastechniek van MEIKO.

"Onze afwashulp is blij dat zij nu ook kan helpen bij de voorbereiding van groente, salades en fruit", vertelt de keukenmanager.

Dankzij de nieuwe doorschuifmachine M-iClean H hoeft Hano Göldner nog maar twee derde van haar werktijd in de afwaszone door te brengen. "Geweldig", vindt Uwe Beyer, die meteen door had welke mogelijkheden de M-iClean H zijn bedrijf bood, toen hem de machine werd aangeboden.

In onze keuken wordt de hele dag door gewerkt vanwege de gasten in het hotel, maar ook omdat veel gebruik wordt gemaakt van de conferentiediensten die wij aanbieden", aldus Uwe Beyer. De Wartburg is een geliefde bestemming voor dagtochten, maar ook de inwoners van Eisenach waarderen de verse keuken van Beyer en brengen graag een bezoek aan de 'Lutherstube' om te genieten van de spectaculaire ligging boven de grootste villawijken van Duitsland. "Met ongeveer 140 spoelcycli per dag wordt bij Haus Hainstein heel wat gevraagd van de machine", vult Rando Mallow aan, die de MEIKO-klanten in de regio Dresden vertegenwoordigt. Toen hij Uwe Beyer uitlegde dat de spoeltijd van 210 seconden op de hoogste stand met de M-iClean H zou zakken naar 60 seconden op de middelste stand, was de kogel door de kerk: Haus Hainstein zou zich deze kans niet laten ontgaan! "Bovendien profiteren we hiermee van perfecte afwasresultaten", vertelt Uwe Beyer, die de nieuwe machine met de automatisch werkende kap niet meer wil missen: "Het feit dat de werkplek in de spoelkeuken nu veel ergonomischer is, is een bijkomend voordeel bij de jaarlijkse arbo-controle door de beroepsvereniging." En ook dat de belasting door stoom en dampen nu aanzienlijk minder is, vindt Uwe Beyer een groot pluspunt.

De wijze woorden van Luther zou je in gedachten als volgt kunnen aanvullen: "Doe de afwas met wat goed is."