0
Winkelwagentje
Contact
Welcome to MEIKO.
Please select a country and click "confirm".
The clean solution

Wat u moet weten over het nieuwe coronavirus

Viroloog en hygiënist PD Dr. Dr. Friedrich von Rheinbaben geeft antwoord op deze vragen

PD Dr. rer. nat. Dr med. habil. Friedrich v. Rheinbaben

Studeerde microbiologie en virologie aan de universiteit van Bonn en Gießen. In 1987 stapte hij over naar de industrie en richtte hij de virologische afdeling van Henkel KGaA op. Later werkte hij voor het bedrijf ECOLAB en nu kan hij inmiddels terugvallen op meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van onderzoek en ontwikkeling bij beide grote bedrijven. Sinds 2011 is hij lid van de HygCen Group.

Dr. v. Rheinbaben gaf les aan de universiteit van Witten-Herdecke op het gebied van hygiëne en microbiologie/virologie. Hij is docent aan de universiteit van Witten-Herdecke in Duitsland en de universiteit van Krems in Oostenrijk. Dr. v. Rheinbaben is auteur en co-auteur van verschillende boeken, vakliteratuur en talrijke artikelen op het gebied van hygiëne en infectiepreventie en hij helpt industriële bedrijven met vragen over technische en industriële hygiëne.

Friedrich v. Rheinbaben

Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die verschillende ziekten kunnen veroorzaken. Meestal veroorzaken ze bij mensen milde luchtweg- en darminfecties.

In het verleden zijn er echter ook enkele soorten gevonden die ernstige longinfecties veroorzaken, zoals het SARS- of MERS-virus. Beide virussen komen uit tot nu toe onbekende reservoirs en zijn in individuele gevallen zeer gevaarlijk gebleken.

China verscheen, vormt hierop geen uitzondering. In het begin kreeg het de naam 2019-nCoV. De ziekteverwekker zelf wordt nu SARS-CoV-2 genoemd, de luchtwegaandoening die daardoor wordt veroorzaakt COVID-19.

Het nieuwe coronavirus behoort tot de omhulde virussen. Het verlies van de virusomhulling of het verwijderen van lipiden-componenten uit de omhulling voorkomt dat gastheercellen geïnfecteerd kunnen raken. Dit gegeven wordt gebruikt om omhulde virussen te inactiveren zodat verspreiding wordt voorkomen.

De zeer goede werking van alkalische reinigingsmiddelen tegen omhulde virussen is in talloze onderzoeken aangetoond. Dit geldt in het bijzonder voor reinigingsmiddel met een hoog vetdragend vermogen en voor hete reinigingsoplossingen bij een temperatuur van 50 °C en hoger.

Bovendien is er, zoals bij alle coronavirussen, niets bekend over specifieke thermoresistentie. Aangenomen kan worden dat het nieuwe coronavirus al gevoelig is voor temperaturen van 60 tot 70 °C.

Vanwege deze eigenschappen zijn de vaatwastechniek van MEIKO en de reinigings- en desinfectietechniek bijzonder effectief bij het inactiveren van het nieuwe coronavirus, zoals viroloog en hygiënist PD Dr. Dr. Friedrich von Rheinbaben heeft bevestigd.

>> naar het deskundigenverslag TopLine
>> naar het deskundigenverslag TOPIC
>> naar het deskundigenverslag korven- en bandtransportmachines
>> naar het deskundigenverslag voorlader, doorschuif- en gereedschappenwasmachines
>> naar het deskundigenverslag TopClean M

Wat betreft gevaar voor de gezondheid is het duidelijk vergelijkbaar met het influenza-A virus.

We mogen ervan uitgaan dat in het grootste deel van de besmettingen het ziektebeeld zonder symptomen of met slechts milde symptomen verloopt. (Ter vergelijking: Bij het SARS-virus werd dat voor 80% van de geïnfecteerden aangenomen.)

Bij een zwaar ziektebeeld kan een dodelijke afloop niet worden uitgesloten, zeker niet als er andere risicofactoren van toepassing zijn zoals een chronische onderliggende ziekte of een hoge leeftijd.

Het nieuwe coronavirus wordt van mens op mens overgedragen.

Als de symptomen beginnen met verschijnselen van verkoudheid, dan kan conform de huidige informatie overdracht via contact plaatsvinden, meestal direct of indirect via de handen.

Leidt het echter tot een infectie van de diepere longen en wordt in deze fase hoesten als belangrijkste symptoom waargenomen, dan moeten we er vooral rekening mee houden dat de ziekteverwekker wordt verspreid via aerosolen (overdracht van druppels).

Wanneer het slijm dat wordt opgehoest, wordt ingeslikt, komen de virussen onvermijdelijk in het spijsverteringskanaal terecht. Als de virussen de daar heersende omstandigheden (pH-waarde van de maag) kunnen verdragen en zich mogelijk in de darm kunnen vermenigvuldigen, is een fecaal-orale transmissie ook mogelijk. Dit blijkt in ieder geval uit het bewijs van genetisch materiaal van het nieuwe virus bij patiënten.

Over het algemeen kunnen alle respiratoire afscheidingen als potentieel infectieus worden beschouwd, ook van mensen die mogelijk nog in de incubatietijd zitten. Hierdoor kunnen ook bestek, servies en glazen besmet raken.

Bovendien is ook contact met ontlasting een mogelijke manier van overdracht die niet kan worden uitgesloten.
 

Aanbevelingen: Zo kunt u uzelf beschermen

“Over het algemeen gelden de hygiëneaanbevelingen die van toepassing zijn voor alle luchtweginfectiesˮ, zegt PD Dr. Dr. Friedrich von Rheinbaben.

  • Vermijd grote gezelschappen, vooral in gesloten ruimten, maar ook in het openbaar.
  • Hoest en nies in papieren zakdoekjes en gooi deze ook meteen weer weg.
  • Was indien nodig de handen met water en zeep, vooral na gebruik van een zakdoek en na niezen en hoesten.
  • Bij coronavirussen is het desinfecteren van de handen niet absoluut noodzakelijk. De ziekteverwekker wordt al door een zeep met goede vetoplossende eigenschappen geïnactiveerd. Je handen wassen met alleen water is echter niet goed genoeg!
  • Als er onderweg geen gelegenheid is om de handen te wassen, mag u uw mond, ogen of neus niet aanraken en mag u geen voedsel met de hand eten. Des te belangrijker is dan de handhygiëne als u thuis komt.
  • Ziek aandoeningen aan de luchtwegen indien mogelijk thuis uit

Instructies: Zo wast u uw handen goed

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het thema handhygiëne bovenaan de agenda gezet. Let op het volgende:

 

 

Heeft u nog vragen?
Vul het formulier in en verstuur het.

1Data Privacy​​​​​​​

 

Online conferentie 22 en 23 juni 2021

Hoe een slimme planning zorgt voor hygiëne in vuile spoelruimtes en spoelkeukens, en andere onderwerpen voor de ziekenhuizen en verpleeghuizen van de toekomst.

Naar het programma

MEIKO Care Convention